AND JUST LIKE THAT

  I eto tako...završila se sezona "And just like that"! Ko nije jos odgledao - biće manjih spojlera!

  Posle prve 2 epizode, moj utisak je bio uglavnom pozitivan i pored mnogih zamerki činilo mi se da vidim neki smisao i poentu povampirenja serije posle vise od 20 godina. Sada, posle cele sezone, moram da priznam da sam i pored najbolje volje da mi se svidi i da mnoge stvari opravdam, ipak shvatila da se radi o jednoj totalnoj gluposti. Baš to - gluposti! Ova serija nije štetna, nije toksična, nije čak ni gubljenje vremena jer drži paznju i nekako ipak uspeva da zabavi, ali jednostavno je ispala preglupo.

  Istini za volju, ima tu svetlih tačaka i to možda tamo gde bismo ih najmanje očekivali: lik Sime (agentica za nekretnine) je melem za oči i duh i zapravo shvatam da su autori iskreno želeli da urade jednu age-positive seriju, sve junakinje bi išle u pravcu njenog lika. Takodje mislim da je uspela narativna linija koja prati ljubavnu vezu Mirande i Che i njih dve zaista imaju neku romantičnu hemiju koja ni u jednom trenutko ne ispada smešno, jadno niti krindži. Brinula sam da će Che ispaliti Mirandu, ali srećom to se nije desilo, pa eto jednog pozitivnog i optimističnog insajta da i žene u srednjim/starijim godinama mogu da nadju novu ljubav i preokrenu svoj učmali život. Svemu ovome bih dodala i sam kraj sezone gde se desi pozitivan preokret za Keri (iako da budem iskrena uz najbolju zelju da empatišem sa njom, to se nije desilo).

  Sve ostalo je na relaciji krindž - blam - trying too hard - besmisao i parodija (koja to možda i nije?). Sve u vezi Šarlote i njene porodice i prijatelja je doslovno odvratno, cela "podkast" ekipa je kako mali Djokica zamišlja hip mlade "šašave" ljude, ubačeno je milion "ne-belih" likova, ali zato se bez pardona referiše na "ruske prostituke" u ha ha pežorativnom maniru. Kostimi su totalna sprdnja osim par časnih izuzetaka (već pomenuta Sima je uvek super stilizovana) - osvrnimo se samo na prebizarni Moschino kostim Šarlotine prijateljice u kome ona dolazi na "radnu akciju krečenja" (?!) ali i na Kerinu balsku haljinu i Ajfelova kula torbicu za bacanje pepela. Iako moram da priznam da nisam bila preveliki fan ni originalnog stajlinga SATC, ovo sad je kao da je Jelena Karleuša smišljala kombinacije u saradnji sa nekom netalentovanom studentkinjom kostimografije i mendžerom iz XYZ koji oće da uvali neke svoje proizvode kao product placement.

  Glavni utisak je da autori pojma nisu imali šta zapravo zele ovom serijom (ok, osim zarade), a čak i ono što se da naslutiti kao ideja ili namera, u realizaciji odlazi u potpuno pogrešnom smeru. Jedina korist koju mogu da vidim je to da se ljudi navikavaju na sredovečne junakinje van stereotipnih formula (keva/tetka) i da ovo moze da otvori put nekim drugim, kvalitetnijim i smislenijim sadržajima koji bi se obraćali srednjoj i starijoj genarciji i pomogli u borbi protiv ejdžizma. 

  A kako se vama čini?



Comments

  1. Svaka rec na mestu, veliki pozdrav za XYZ i Karleusu, nadamo se uskoroj saradnji i u domacim ostvarenjima..

    Osim svega napisanog, primetila sam veliki taj neki 'diversity' pritisak (da mora bas svega da bude - cis trans black they white gay..) koji na momente ode u besmisao, tipa Rock koja je toliko "svoja" da na kraju ostaje bez identiteta.

    Vise srece sledeci put, da odustanete pre snimanja!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts