THE ADAM PROJECT

   Ovaj film je prava poslastica za sve koji 1) jesu ili se osećaju kao dete, 2) vole Spielberga, 3) vole Marvel filmove, 4) sladak im je Ryan Reynolds. Ako ne spadate ni u jednu od 4 grupe, možete slobodno preskočiti.

  Ja štikliram stavku 2, a imam dete koje štiklira 1, 2 i 3, tako da mi je film sasvim prijao. Radi se o SF priči u kojoj izvesni Adam Reed, pilot svemirskog broda, dolazi iz 2050. natrag u prošlost (našu sadašnjost) ne bi li pokušao da spase svoju suprugu koja je ubijena (tj. tek treba da je ubiju, zavisi odakle posmataramo). Kada se vrati u prošlost, naleti na samog sebe, smušenog "nerdy" dvanestogodišnjaka - btw. veliko bravo za casting malog izuzetno talentovanog glumca Walkera Scobella koji fizički zaista podseća na Reynoldsa. Sam zaplet evocira naravno Terminatora, ali i Back to Future, ali je stilski više na tragu Spielbergovih filmova, posebno E.T. - u filmu postoje doslovni citati nekih legendarnih scena iz šume, a takođe se oseća je jak Marvel uticaj, posebno kad se radi o stilu dijaloga i korišćenju humora u kombinaciji sa SF akcijom. Inače u filmu glumi čak troje Marvelovskih glumaca - pored Reynoldsa, tu je i Mark Ruffalo kao i Zoe Saldana. Negativku dosta simpatično igra indy-movie kraljica Catherine Keener, koju je zabavno videti istovremeno maskiranu/kostimiranu u dva različita uzrasta.  Kanadski reditelj Shawn Levy poznat nam je kao režiser većeg broja epizoda serije "Stranger Things" i po filmovima "Night at the Museum", te je jasno da se radi o stručnjaku za nostalgične dečije sadržaje u SF/mistery ključu, što je i ovde naravno slučaj. Osim par scena koje su skoro pa krindžasti američki kliše (recimo dobacivanje bejzbol loptom tate i sinova pred sam kraj), film dosta dobro izbegava patetiku i opšta mesta, iako se sve vreme uporno vrti oko arhetipskih ali i stereotipnih motiva. Akcione scene su zabavne i ne traju večno (ok, priznajem, smaraju me inače dosadne pucačine i jurnjave), humor je simpatičan i prikladan i za velike i za decu od recimo 10 plus i cela priča je obojena izvesnom toplinom i feel-good elementom što i nije tako uobičajeno u naše vreme. E, da, kao što je slučaj i sa Marvel filmovima u poslednje vreme, u filmu se dosta zabavno koristi retro rok muzika, na primer Led Zeppelin i Pete Townsend.

  Film je dostupan na Netflixu i sasvim je ok za jedno lepo nedeljno popodne uz kokice, ali na žalost ne dobacuje ni blizu svojih uzora kakvi su Spielbergovi, Zemeckisovi ili Cameronovi SF/time-travel filmovi. Kakav je vaš utisak?



  

Comments

Popular Posts