TURNING RED - POCRVENELA PANDA

    Stavila sam i srpski prevod naslova da ne pomisli neko da je ovo neka pro-komunistička propaganda LOL, ne brinite, nije, u pitanju je samo coming-of-age film u veoma zabavnoj formi!

  Povodom uspeha domaćeg dečijeg filma "Leto kad sam naučila da letim", osvrnula sam se na činjenicu da se kod nas snima relativno malo stvari za decu i mlađe tinejdžere. Na svetskoj sceni, situacija je nešto drugačija i takvih sadržaja ima, pogotovo kad su u pitanju TV serije (i ne, "Euforia" ne spada u njih!), ali i kad se radi o aniranim filmovima. Disney/Pixar produkcija odavno se ne bavi samo "šareno-lepo" sadržajima, već vrlo pažljivo i uspešno u svojim filmovima obrađuje bitne teme vezane za detinjstvo i odrastanje. Možda najupečatljiviji primer bio je film "U mojoj glavi" ("Inside Out") iz 2015. godine koji je na duhovit i topao način prikazao koliko su komplikovane emocije tokom puberteta, kao i da nije sve uvek veselo i pozitvno, te da mladi (a i mi matori) moramo da naučimo kako da sa time izađemo na kraj. (Fun fact je da je rediteljka  "Pocrvenela pande" Domee Shi radila kao animatorka na "U mojoj glavi"). Na sličnom tragu je i film "Pocrvenela panda". Iako na plakatu dominira ogromna slatka mekana crvena panda, pa se može pomisliti da je ovo neki feel-good bebeći film (btw u bioskopu je bilo puno dece ispod 4-5 godina što mislim da je ozbiljan promašaj roditelja u proceni repertoara), ali zapravo ovo je dosta ozbiljna priča koja adresira nekoliko važnih tema. Na prvom mestu, to je tema odrastanja i puberteta i svih promena kroz koje deca prolaza, sa akcentom na devojčice. Feministički (tačnije rečeno "girl power") momenat veoma je jak u ovom filmu ali na jedan vrlo neusiljen i šarmantan način. Isto je i sa azijskim uglom - autorka, kao i glavna junkinja filma su Kanađanke kineskog porekla.  Za razliku od nekih drugih sadržaja gde se taj etnički momenat naglašava iz komercijalnih razloga (ne zaboravimo da tržište Kine, Koreje i Japana prelazi milijardu ljudi), kao i zbog "woke" momenta odnosno pritiska da se svuda naglašava etnički diverzitet, ovde je taj (ženski) azijski ugao izuzetno autentičan, čak bolno realističan i donekle kritičan, naravno sa jednim optimističnim  pogledom u budućnost. Višegeneracijski odnos majki i ćerki, već komplikovan sam po sebi a dodatno začninjen specifičnošću azijske kulture koja podrazumeva bezuslovno poštovanje tradicije i porodice, iznijansirano je prikazan na način da bude razumljiv i deci od desetak godina, ali i da navede na razmišljanje i mnoge roditelje. Naravno, film je pažljivo začinjen duhovitim momentima (sve u vezi izmišljenog boy banda koje male junakinje obožavaju je urnebesno), kao i "kawaii" momentom da je unutrašnja zver koja živi u svima nama ovaj put otelotvorena kroz jednu od najsimpatičnijih životinja na svetu - crvenu pandu.

  Toplo preporučujem ovaj film za decu (preko 6-7 godina), ali i roditelje, babe, dede, tetke, nastavnike i sve koji se u životu susreću sa međugeneracijskim izazovima. Bonus je naravno fluffy crvena panda (hint: ima ih više od jedne!)





Comments

Popular Posts