OZARK

 Posle 5 godina i 44 emitovane epizode završena je serija "Ozark". Za one koji nisu gledali do sada, super je prilika da izbindžujete sve odjednom, jer s obzirom na količinu likova i komplikovanost radnje, pauze između sezona pravile su nam ozbiljan problem, tj. lako se zaboravljalo ko, šta, kako i zašto beše.

  Premisa serije je jednostavna i uzbudljiva: jedan običan sredovečni čikaški računovođa, Marty Byrde, koga igra genijalni Jason Bateman, paradigma "American Dad" figure, saznaje da je njegov poslovni partner godinama prao novac za meksički kartel i pri tom isti potkradao, zbog čega ga narko ekipa naravno ubija. Marty da bi spasao život sebi i svojoj familiji, predlaže gangsterima da preuzme posao, tačnije da ga mnogostruko unapredi (iako u tom trenutku realno nema pojma kako će tačno to da postigne). Oni nekim čudom pristaju i Byrde familija se seli u ruralni južnjački Ozark, jezersku oblast naseljenu pretežno hard core white trash ekipom i sezonskim turistima. Tu pokreću biznis i kreće višegodišnja napeta borba za očuvanje golog života u nemogućim uslovima, koji se doslovno iz epizode u epizodu komplikuju. Sam zaplet serije je dosta opterećen i česte su usiljeni obrti, a i sporednih likova ima realno previše, mada su neki od njih pravi biseri, kako karakterno, tako i glumački. Od njih se naravno najviše izdvojio lik Ruth, koju tumači odlična i bizarna Julia Garner (koju smo nedavno gledali u "Inventing Anna", priči o rusko-nemačkoj prevarantkinji koja je obrlatila njujorško visoko društvo). Ruth je lokalka, "trailer park" siromašna devojka koja se međutim ispostavlja kao vanredno inteligentna i sposobna, pa postaje svojevrsna partnerka Martiju u njegovim nemogućim kriminalno-biznis poduhvatima.

  Ono zbog čega je ova serija dragocena su likovi Martija i njegove supruge Wendy (Laura Linney). Oni su na prvi pogled najtipičniji moguči srednjoklasni američki roditeljski par - ona vozi porodični miniven, on nosi new balance patike i chinos, imaju naravno i dvoje dece tinejdžera. On je smušen i pristojan, ona pasivno agresivna, uvek sa osmehom ali realno nepodnošljiva. Takvo dvoje neočekivanih junaka upadaju u lavirint haosa, intriga i nasilja i bore se kako sa surovim meksičkim kartelom i FBI agentima koji su im za petama, tako i sa suludim kriminalnim lokalcima, ali istovremeno rešavaju svoje svakodnevne partnerske i porodične probleme. Marty je po mom mišljenju mentalno najstabilniji lik u istoriji TV serija a verovatno i u istoriji čovečanstva. To šta se njemu dešava i kako on na to hladnokrvno, pametno i staloženo reaguje je zaista nedosanjani san svakoga od nas. Nasuprot njegovom liku, Wendy ulazi u uži izbor za najnepodnošljiviju mamu/suprugu, rame uz rame na primer sa Skyler, suprugom Waltera Whitea iz "Breaking Bad". Iako moram da priznam da mi malo smeta ta suštinski mizogina potka (zašto je žena obično kreten?) njih dvoje kao bizarni par koji uprkos svemu godinama o(p)staje zajedno, zaista su fascinantni i daju nam razloga da uporno gledamo seriju čak i onda kad postane redudantna i skoro pa nepratljiva (3. i 4. sezona). Jason Bateman, za koga mislim da mu se nedovoljno divimo još od genijalne "Arrested Development" serije, inače je i producirao seriju i režirao nekih desetak epizoda. 

  Ne mislim da je ova serija nesvakidašnje remek delo, ali svakako joj treba dati šansu, pogotovo odličnoj prvoj sezoni. Svi koji ste gledali, baš me zanima kako se vama čini i šta mislite o kraju?



Comments

Popular Posts