OBI-WAN KENOBI

 Dolazak Disney Plus platforme u Srbiju doneo je veliku radost svekolikom vernom džedajskom fandomu, a i mogućnost da gledamo najnoviju mini seriju iz foldera Star Wars spinoff-a "Obi-Wan Kenobi" bez dovijanja sa sivom zonom, već gospodski kao svuda u svetu:). Posle mega uspešnog "Mandaloriana" i (meni) prilično neubedljivog "The Book of Boba Fett", koji hronološki dolaze u vreme posle klasičnih Ratova zvezda, sada se obrađuje period između filmske Epizode III: The Revenge of the Sith i Epizode IV: A New Hope, zapravo prvog eponimnog snimljenog filma iz Star Wars sage. Dakle Obi-Wan je srednjih godina, ali još uvek ne deka (ser Alec Guinness ga je originalno tumačio u svojim šezdesetim godinama) kao u starim filmovima, tako da ga "prirodno", odnosno bez teške maske i CGI ovde i dalje igra uvek odlični Ewan McGregor. Luke Skywalker i Leia Organa su deca od desetak godina i naravno još uvek ne znaju jedno za drugo. Malu Leiu tumači vrlo talentovana i neverovatno slatka Vivien Lyra Blair (koja je doduše tek sada napunila 10, dakle u vreme snimanja je bila dosta mlađa što je više nego uočljivo, a i sitnog je rasta pa ostavlja utisak male devojčice na početku osnovne škole a ne tweensa kakva je recimo bila Eleven u prvoj sezoni Stranger Things). Osim ovih poznatih likova, u priču se uvode i živopisni mračni "Inkvizitori" (među njima i naočiti Rupert "Homeland" Friend koga teško da ćete uopšte prepoznati zbog maske) koji vladaju Silom ali naravno na tamnoj strani, i zapravo progone malobrojne preostale džedaje raštrkane po znanim i neznanim galaksijama. Tu je naravno i Lein očuh senator Organa (Jimmy Smits), a posebnu radost pričinjava pojava Dartha Wadera, jedne od najikoničnijih figura u istoriji pop kulture, koga opet (na moje veliko oduševljenje) tumači nepravedno zapostavljeni Hayden Christensen.

Mane koje smo mogli uočiti delimično u "Mandalorianu", a mnogo više u "Book of Boba Fett", opet su prisutne, na prvom mestu sporost i razvlačenje radnje u prvim epizodama, da bi se tek u drugom delu  (epizodama 4-6) malo podigao tempo i krenula ozbiljnija akcija, koja se međutim naglo i završi jer mini serija ima samo 6 epizoda, tako da nam opet preostaje ko zna koliko čekanja do sledeće sezone. Osim pomenutog šarma male Leie, najveći kvalitet je naravno vraćanje na tragični i ekstremno emotivni odnos mastera Obi-Wana i njegovog neprežaljenog padawana Anakina Skywalkera. Mislim da je ovom aspektu trebalo dati više prostora i vremena, jer priča o inkvizitorki Revi (zanimljiva afroamerička glumica Moses Ingram) ipak nema tu snagu i dubinu da bi iznela glavni storilajn. 

Ukoliko ste fan Star Warsa, naravno da ćete seriju pogledati i možda će vas, kao mene, inspirisati da ponovo pustite epizode I do III da biste malo obnovili gradivo (btw ja sam se tako podsetila potpuno zaboravljenog storilajna u epizodi III koji prethodi "Boba Fett" priči). Ako niste fan ili ste sve filmove gledali davno i jedva da se ičega sećate, verovatno će vam biti malo konfuzno i možda dosadno. U tom smislu, ako još niste odgledali ništa iz ove "serijaške" Star Wars edicije, preporučila bih vam pre "Mandaloriana" koji se komotno gleda i bez ikakvog predznanja i konteksta, a koji pruža pravi cuteness overload i prelepu zabavu za celu familiju :). A kakav je vaš utisak?



Comments

Popular Posts