SHINING GIRLS

   Ako ste mislili da je ove godine već bilo dovoljno multiverzuma, izmenjenih realnosti i putovanja kroz vreme - e, pa nije!
   Serija "Shining girls" je kombinacija uobičajenog krimi zapleta - dvoje novinara pokušavaju da reše slučaj serijskog ubice, i sf/paranormalne priče o putovanju kroz vreme. Iako ovo možda zvuči prilično glupo, serija to zaista nije! Glavni lik je mlada žena Kirby (Elisabeth Moss), zaposlena kao arhivarka u novinskoj kući, kod koje već u prvoj epizodi primećujemo da nešto nije ok, ponaša se začudno, pomalo autistično i čini se da ima probleme sa pamćenjem. Ubrzo saznajemo da su to psihološke posledice preživljenog traumatskog događaja, kada ju je nepoznati napadač zamalo ubio. U istom gradu (Čikagu) desi se ubistvo koje vrlo podseća na njen slučaj, pa Kirby zajedno sa radoznalim i upornim kolegom (polupropalim) novinarem Danom (Wagner Moura) kreće u istragu. Ispostavlja se da je sličnih ubistava bilo mnogo i da zaista postoji serijski ubica, ali tu tek počinje pravi haos i...dalje neću spojlovati! Serija ima prilično zaokružen kraj i deluje da se ne planira sledeća sezona, a i nastala je po knjizi koja takođe ne ostavlja mnogo prostora za nastavak priče. 
 U glumačkom smislu seriju nosi Elisabeth Moss - jedna od najistaknutijijh karakternih glumica mlađe/srednje generacije. Iako je nesporno talentovana, čini mi se da Moss već pomalo upada u svojevsrni manirizam pa mi je na trenutke delovalo da glumi samu sebe iz "Handmaid's Tale" a na momente iz "Mad Men". Tome doprinosi i veliki screen time i režija koja često bukvalno "visi" na njenom licu. Njenog partnera u istrazi igra predivni brazilski glumac Wagner Moura, koji je ovom serijom uspeo da ostvari odličnu (i to glavnu!) ulogu na već trećem jeziku (prilično pristojnom engleskom, posle maternjeg portugalskog i naučenog španskog), čime se retko koji glumac može pohvaliti. Iako je njegov lik prilično klišeizirano zamišljen (razvedeni novinar, koji iako talentovan i vredan, ima ozbiljnih problema sa alkoholom pa je zato na ivici propasti), šarm, energija i toplina kojima Moura prirodno zrači (setimo se, zbog njega smo empatisali čak i sa Pablom Escobarom!), čine ovaj lik zanimljivim, pa se za njega iskreno brinemo i saosećamo. Glavni negativac Harper, koga tumači britanski glumac Jamie Bell (inače počeo karijeru poznatom ulogom dečaka plesača Bilija u filmu "Billy Elliot"!), demonična je figura i odličan u kontrastu sitne i neugledne fizičke pojave sa scary zlokobnim pogledom ali i naravno paranormalnim sposobnostima, ukorenjenim u njegovoj "zloj" ali suštinski nesrećnoj prirodi.
   U dramaturškom i rediteljskom pristupu oseća se izvesna uzdrržanost, staloženost i nešto laganiji tempo (ali zaista nema sporosti i dosade!), što zapravo pomaže da se komplikovana priča relativno lako prati. Dakle, nemamo haotični "sve, svuda u isto vreme" pristup zamornog ludila, već klasičnioji stil u kome se gradi "ciglu po ciglu", sve dok ne dobijemo solidnu i čvrstu dramsku strukturu.
  Serija nije čudo neviđeno o kome će se dugo pričati i pisati, ali je prično kvalitetan dramski sadražaj i to iz prve lige, tako da stvarno nema razloga da ga propustite. U pitanju je Apple TV, ali tu je naravno i siva zona. 


  

Comments

Popular Posts