WINNING TIME: THE RISE OF THE LAKERS DYNASTY

 Ako ste fan košarke, NBA lige ili sportskih filmova/serija, odmah vam preporučujem jedan daleko stručniji i detaljniji tekst koju je napisala osoba koja o ovim temama zna mnogo - Dimitrije Vojnov. Ukoliko niste, već kao i ja spadate u ne-fanove sporta/basketa, koji samo vole serije, ostanite ovde :)

  Serija "Winning Time" bavi se početkom spektakularnog uspona tima "L.A. Lakers" na samom kraju sedamsedetih, odnosno početku osamdesetih godina. Tu odmah dolazimo do jednog od najvećih kvaliteta serije, a to je izvanredno odrađena art direkcija kao i fotografija, koja neverovatno precizno i autentično prikazuje to vreme, estetiku i svojevrsni razuzdani duh, koji neki od nas (delimično) i pamte, a većina svakako poznaje iz pop kulture. Jezive frizure, kostimi, scenografija, kao i za današnje vreme poptpuno nezamislivo politički nekorektno ponašanje, dosledno su prikazani, bez naknadne pameti i neutemeljene kritike. Verovatno će nam nove sezone (btw serija je već obnovljena za S02) doneti i neka otrežnjenja, na prvom mestu otkriće SIDE, kuge osamdesetih koja je iz korena promenila ponašanje i zauvek ukinula neke slobode osvojene zahvaljujući hipi pokretu.

  Moram da priznam da sam prvi deo sezone, odnosno prvih 4-5 epizoda odgledala uz napor, skoro na silu - bile su mi prespore, dosadne i zamorne. Međutim, drugi deo, odnosno poslednjih 5 epizoda donose neverovatan napredak, uzbuđenje i dinamiku i prilično su izvadile celu sezonu. Ubedljivo najbolji lik (a i glumac koji ga tumači - John. C. Reilly, kome se izvesno smeši nominacija, a možda i pobeda kad se radi o Emmy nagradama) je ekscentrični vlasnik tima - Dr. Jerry Buss. Za razliku od ostalih "doktora" za košarku, on je zaista imao PhD i to iz hemije. Od profesora i naučnika poteklog iz siromašne familije,  sticajem oklonosti, još u relativno mladim danima Dr. Buss ostvaruje uspeh na polju nekretnina i postaje multimilioner, što mu omogućava da ostvari svoj san i kupi NBA tim. Živopisan i lud, ali neverovatno posvećen i sa puno strasti, veruje u nemoguće i na kraju sve svoje snove ostvaruje, naravno ne bez ličnih žrtvovanja i gubitaka. Od samih igrača, u fokusu su dve (ne samo košarkaške već i pop kulturne) legende - Magic Johnson (Quincy Isaiah) i Kareem Abdul-Jabar (Solomon Hughes) - jedan "rookie" a drugi već ostvareni kapiten tima, sa potpuno različitim odnosom prema igri ali i životu. Likovi nekolicine trenera koji se smenjuju pod dosta bizarnim okolnostima, za moj ukus su nedovoljno zanimljivi a imaju previše prostora, pa su scene sa njima zapravo razlog za dosadu koju sam pomenula, ali i njihov storyline do kraja postaje zabavniji i uzbudljiviji. Hajlajt za mene je bilo citiranje možda najpoznatijeg motivacionog govora u istoriji čovečanstva, iz Šekspirovog Henrija V pred bitku na dan svetog Krispina, u kojoj se pominje "band of brothers", moćna sintagma koja je obeležila kasnije i Spielbergov rad.  Adrian Brody, možda najslavniji i najnagrađivaniji glumac iz ove podele, doživljava dosta interesantnu transformaciju kao Pat Riley, slavni i trofejni trener (koga čak i ja dobro znam, a rekoh da nisam NBA fan niti poznavalac). U seriji zapaženo mesto ima i veteranka Sally Field, koja majstorski i sa puno emocije igra majku Dr. Bussa.

  O izazovima filmova/serija sa sportskim sadržajem piše daleko detaljnije Dimitrije u svom tekstu, samo bih dodala da su do sada par puta jako uspešno rešeni u nekim legenardnim filmovima kao što su Oliver Stoneov "Any Given Sunday" ili Clint Eastwoodov "Invictus" - oba se bave sportovima koje niti volim niti išta o njima znam (američki fudbal i ragbi), a ipak ih pamtim kao spektakularna ostvarenja, jer je sam sport zapravo samo metafora za daleko bitnije i univerzalnije ljudske priče. Ovde je to u velikoj meri takođe slučaj, ali zbog dužine (10 epizoda od po sat vremena) mislim da je ipak došlo do izvesnog razvodnjavanja odnosno preteranog detaljisanja u nekim segmentima, pa mi se čini da će mnogo bolje leći onima koji vole i prate basket, dok za ostale od mene ovaj put samo uslovna preporuka za gledanje. Cela sezona je dostupna na HBO. Ko je već gledao, kakav je vaš utisak?






Comments

Popular Posts