ANDOR

 Kao uvod, jedan mali test:

1. Da li volite partizanske filmove?

2. Da li inklinirate levičarskom i-ili revolucionarnom razmišljanju?

3. Da li volite Star Wars zbog suštine a ne forica i akcije?

Ako ste većinski odgovorili NE, odmah da vam kažem da su male šanse da će vam se ova serija dopasti. Ipak, nastavite sa čitanjem :)

"Andor", najnovija Star Wars igrana serija, hronološki je prequel filma "Rogue One",  jednog od najnetipičnijih ostvaranja iz serijala Ratova zvezda. Daleko mračniji, bez atraktivnih pošalica i forica, kao i naravno bez većine prepoznatljivih ljudskih, robotskih i vanzemaljskih junaka, ovaj film iz 2016. je izazvao dosta podeljene reakcije - od toga da je zapravo najbolji SW film, do razočarenja i stava da to uopšte i nije SW, već priča za sebe koja nema veze sa ovom poznatom SF sagom. Slično se može reći i za seriju. Suštinski, sve zavisi od toga kako kao gledalac percipirate Star Wars, odnosno šta vam je bitnije: etičko-ideološka potka, da ne kažem po(r)uka koju SW žele da pošalju, ili formalno-zanatski deo, pri čemu podrazumevam scenarističke forice, efekte, tipizirane junake, džedajske borbe itd. Naravno da većini nas pravih fanova oba ova apsekta znače mnogo i prirodno se dopunjuju, ali ako SW filmove gledate prevashodno zbog džedaja, vanzemaljaca, light saber-a i slatkih robota, onda će vas "Andor" (kao i "Rogue One") verovatno smoriti. Za početak, "Andor" je vizuelno svedeniji i čitave scene pa i cele epizode urađene su sa minimalnim CGI efektima, oslanjajući se na dobro izabrane prirodne lokacije i fizičku scenografiju, a sama radnja je prilično spora, bez previše akcije, jurnjave i pucnjave. Junaci su skoro isključivo ljudi (imamo i jednog simpa starog droida ali sa daleko manjom ulogom) i to oni sa "običnim" sposobnosti, bez "Sile" ili drugih super-moći. Mnogi od junaka nalaze se pred moralnim dilemama koje na različit način (ne)uspevaju da reše. Seriju naravno nosi meksički glumac Diego Luna, koji tumači naslovnog junaka Cassiana Andora, a njegov lična energija i toplina (a recimo jasno: i lepota!) veliki su adut ove serije. Pored njega, tu je i legenda Stellan Skarsgaard koji je u svojim sedamdesetim godinama i dalje u zaista zavidnoj glumačkoj i fizičkoj formi. Fanove serije "Girls" zabaviće pojava Ebona Moss-Bachracha, koji je glumio jednog od najantipatičnijih junaka ikad - Desa, supruga lepe Marnie, a koji i u ovoj seriji tumači jednu osobu vrlo upitnog karaktera. Likovi (i cast) naravno su pod uticajem važećih PC pravila, pa tako imamo različite etnicitete (zabavno je na primer da se devojka romskog izgleda zove "Cinta"), LGBT romantične odnose, kao i veliki procenat (bitnih) žena sa liderskim ulogama. Likovi negativaca sa strane Imperije, koncipirani su naravno dosledno kao naci karakateri, preciznije neki "svemirski gestapo" (u kome doduše netipično dominira zla ženska istražiteljka!). Dekandentni i snobovski Corusant predstavlja paradigmu nesvesnog i zaslepljenog višeg sloja koji ne shvata da mu se pred nosom dešava katastrofa. Ovoga puta, pobunjeničke snage imaju svoje saveznike i u ovom miljeu, ali tek ostaje da se vidi veća uloga ovih salonskih revolucionara. Ceo segment sa kažnjeničkom kolonijom odlično je zamišljen i realizovan i gotovo da predstavlja neku samostalnu distopijsku  mini-seriju unutar serije.

Ako govorimo o manama, najveći problem je velika neujednačenost epizoda, neke su granično dosadne (a da ne kažem malo i banalne), dok su druge prava mala remek dela, među kojima bih istakala zaista odlično finale sezone. Takođe, izvesne poruke i ideje su suviše eskplicitno i banalno iskazane (najgori primer je "Manifest" koji piše jedan od mladih pobunjenika), kao da su se autori brinuli da gledaoci neće dovoljno razumeti suptilnije i diskretnije načine. 

Meni je "Andor" posle posle par uspona i padova tokom sezone (ima čak 12 epizoda) na kraju ostao u izuzetno pozitivnom sećanju i koliko već ovaj vikend se spremam da obnovim gradivo i opet pogledam "Rogue One".  I film i serija su  naravno dostupni na Disney Plus.

Ko je već gledao, utisci?



Comments

Popular Posts