BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER

 Nameću se forice od 5 dinara sa panterom iz banje Janukovac (btw to je jedno vrlo bizar mesto blizu Apatina, pre par godina sam bila tamo na Dunavskom polumaratonu koji je super), ali preskočićemo ih. Prvi deo "Black Panther" mi je ubedljivo omiljeni i najbolji MCU film, iz mnogo razloga, ponajviše ideoloških. Kao i svi fanovi, veoma sam se rastužila kad nas je iznenadno i prerano napustio divni glumac Chadwick Boseman i naravno da sam brinula da li će se i kako priča o Wakandi nastaviti bez njega. Posle 160 minuta ovog filma (da, jako dugo traje, plus ne zaboravimo da kad se radi o MCU moraju da se sačekaju i vrlo bitne aftercredits scene!), mogu da kažem da sam više nego zadovoljna i da opet imamo jedan ozbiljan spektakl koji najtoplije preporučujem svima, pa čak i skeptičnima prema (novim) Marvel uradcima.

Ovaj film obeležava nekoliko suštinskih i nekoliko formalnih stvari. Kad se radi o sadržaju, black power (ili možda tačnije black pride!) agenda iz prvog dela, sada je dopunjena još jednom zanimljivom temom, a to je "Mesoamerican" nasleđe. Pored mistične afričke Wakande, sada upoznajemo još jedan začudni svet, inspirisan majanskom civilizacijom. Pošto ne želim ni malo da spojlujem jer verujem da još dosta ljudi nije videlo film, reći ću samo da ovaj drugi narod/svet dolazi u komplikovan odnos sa Wakanđanima, ali ono što je jasno je da i jedni i drugi vide realne "First World Nations" (direktno se apostrofiraju SAD i Francuska) kao totalne zlikovce i neprijatelje, večite kolonizatore koji nikada neće misliti dobro zemljama "trećeg" (ali i "četvrtog", imaginarnog) sveta i da se neće smiriti dok im ne otmu sve resurse i ponovo ih porobe. Druga stvar koja se jako ističe je feministička agenda, naime ovo je jedan potpuno girl power film. Svi bitni likovi u filmu su žene (osim jednog naočitog muškog polu-negativca), a pored poznatih Wakađanki sada je tu i jedna mlada Amerikanka, duhovito nazvana Riri Williams (inače Rihanna momenata ima još - njena pesma je u filmu a i pominje se Fenty šminka lol). Od kraljice majke Ramonde (prelepa Angella Basset), preko ratnica (Danai Gurira i Florence Kasumba), sve do naravno ključne zvezde Shuri (Laetitia Wright) i T'Chaline neformalne udovice (Lupita Nyong'o), uz gostovanje jedne velike američke komičarke (neću spojlovati, videćete sami!), žene apsolutno nose ovaj film u svakom smislu. "Wakanda Forever" je daleko manje komičan i uopšte nije parodičan kao većina novih MSU ostvarenja, pa tako umesto ironije i bizarnosti, ovde imamo samo par duhovitih referenci i forica u službi neophodnog comic relief-a. Formalno, ovaj film ima sve elemente spektakla, a art direkcija je doslovno prelepa. Od CGI scenografije koja maštovito spaja prirodne lepote sa futurstičkim građevinama, preko gedžeta, kostima i šminke (naravno, pomaže to što su i sami glumci neverovatno lepi!), pred nama je jedan vizuelni spektakl koji se može porediti možda samo sa "Avatarom" ili nekim momentima u "Star Wars" ili novoj "Dune". 

Posveta Chadwicku Bosemanu je dirljiva jer je ceo film zaista koncipiran u tom smeru, spajajući filmski zaplet sa realnim životom. Nameće se paralela sa legendarnim "Lion King", u smislu istovremene tuge i optimizma, na jedan topao i nepatetičan način.

Film se daje u bioskopima i preporučujem zbog pomenutog vizuelnog momenta da ga pogledate na velikom platnu, a ne da čekate da dođe na Disney+. Ok je sasvim i za decu od  nekih 9-10 godina na gore (nema ničeg neprikladnog nego jako dugo traje pa to može biti problem za one mlađe). Obavezno ga pogledajte, nećete zažaliti - osim možda zbog činjenice da smo rođeni kao dosadni prosečni belci bez ikakvih supermoći, a ne kao predivni i prekul Wakanđani!

P.S. Nadam se da će apatinski panter umaći lovcima a da će svi kolonizatori konačno biti zasluženo kažnjeni i vraćeni tamo gde im je mesto, a to je davna istorija. 

Wakanda Forever!



Comments

Popular Posts