THE GOOD NURSE

 Nećete pogoditi kog je žanra ovaj film...Hoćete naravno - true crime! Ipak, iako po nekim osnovama spada u sad već prilično problematični Netflix "štancung" sadržaja, ovaj film se razlikuje i to na dobar način. Glavni razlog krije su u odličnom scenaristi i reditelju, Dancu Tobiasu Lindholmu, koga pre svega znamo po zapaženim filmovima "The Hunt" i "Another Round", ali i po nekim epizodama serije "Borgen" o kojoj sam već pisala.  Druga odlična strana ovog filma su glavni glumci - Jessica Chastain i Eddie Redmayne. Kao što to već postaje (loša) tradicija kada se radi o istinitim zločinima i ovde imamo slučaj koji do kraja ostaje nepotpuno razjašnjen, te kao gledaoci ostajemo uskraćeni za izvesnu suštinu i dubinu, prepušteni sopstvenim nagađanjima i teorijama. Priča se dešava u jednoj američkoj bolnici, gde pratimo prijateljstvo između dvoje medicinskih tehničara koji rade u noćnoj smeni na intenzivnoj nezi. Bitan deo filma bavi se ogromnim problemom američkog zdravstevnog sistema u kome paradoksalno čak i neki medicinski radnici nemaju regulisano osiguranje, pa se tako samohrana majka sa ozbiljnim zdravstvenim problemom koji joj ugrožava život, muči jer ne sme da ostane bez posla a time i neophodne operacije. U pomoć joj priskače novopridošli kolega, izuzetno topla i saosećajna osoba, na prvi pogled prijatelj (i medicinski radnik) iz snova. Sve počinje da se urušava kada se u bolnici dogode iznenadne neobjašnjive smrti pacijenata pa sama bolnica a zatim i policija pokreću istragu.

Relativno downtempo (ali ne i dosadan!), ovaj film ima izuzetnu atmosferu i sofisticiranost, u šta se naravno uklapa svedena ali potpuno precizna gluma Redmayna i Chastain, koja zaista podseća u najboljem smislu na skandinavske dramske sadržaje. Jednog od policijaca koji istražuju slučaj igra meni omiljeni Noah Emmerich (legenardni komšija FBI agent iz odlične serije "Americans"), još jedan  predstavnik "mikro" pristupa glumi. Odustsvo banalne drame, histerije, patetike i prvoloptaških po(r)uka, zaista je dobrodošla promena u odnosu na slične sadržaje i zapravo je razlog zašto se ovaj film izdvaja kvalitetom. Osim toga, suptilni detalji u art direkciji - kostimi, šminka, scenografija, kola koja junaci voze, ambijent bolnice - sve dobrinosi autentičnosti i izvesnoj bliskosti koju osećamo sa junacima. 

Ono što ostaje kao najveći minus, što je donekle rezultat već pomenute činjenice da se radi o istinitom događaju (btw kao kroz maglu se sećam da se pisalo o tom bizarnom slučaju u medijima i van Amerike), je odsustvo želje autora da sami nadograde/učitaju neku svoju teoriju koja bi razjasnila motivacije junaka. Na kraju filma, ostaje nam neka empatija, čak i prema negativcima, ali zaista nam izmiče smisao, osim pukog konstatovanja da je svet surov i nepravedan a da neki ljudi čine jezive stvari (a da možda ni sami ne znaju zašto). Ipak, treba napomenuti da sam kraj donosi tračak optimizma i vere u "dobre medicinske sestre" odnosno dobre ljude. 

Dakle, od mene preporuka!  Nije apsolutni must see, ali vredi pažnje i vremena, pogotovo ako ste fan pomenutih autora i glumaca kao i sofisticiranog skandi pristupa.





Comments

Popular Posts