FAUDA

Od kako sam odgledala finale upravo emitovane četvrte sezone, osećam se skoro pa depresivno jer šta god drugo da pogledam deluje mi glupo i bezveze (doduše vratila sam se gledanju GoT od početka, kao pratnja tinejdž ćerki!). "Fauda" je sigurno jedna od najboljih ne-anglofonih serija ikad i jako sam srećna što i u ovoj poslednjoj sezoni kvalitet ne samo da ostaje, već se i podiže na jedan viši nivo. O ovoj izraelskoj seriji sam napisala već 2 naučna rada za fakultet, ali pošto nisu zvanično objavljeni, ko želi mogu mu poslati tekst u DM:). Ovde ćemo kratko i jasno:

Serija "Fauda" bavi se životom i radom specijalne jedinice u okviru izraelskih odbrambenih snaga (IDF), namenjenoj pre svega infiltracijama u neprijateljske redove u cilju otkrivanja i zaustavljanja terorističkih aktivnosti. U njoj služe Izraelci Mizrahi porekla, znači oni čije porodice potiču sa Bliskog istoka ili severne Afrike, tako da su odrasli u okruženju koje poznaje arapski jezik, kulturu i običaje, plus se fizičkim izgledom ne razlikuju od Arapa. Ko-kreator ove serije i glavni glumac Lior Raz i sam je u mladosti bio pripadnik ove jedinice i deo scenarija inspirisan je istinitim događajima iz njegovog života. Reč "fauda" na arapskom znači "haos" i već u pilot epizodi prve sezone jasno nam je da će atmosfera haosa dominirati. Iako je ovo žanrovski akciona drama, važno je napomenuti da su zaista retki primeri da je jedan sadržaj baš toliko uspeo u oba aspekta. Odmah da napomenem da produkciono/budžetski ovo nije uopšte skupa serija. Cifre nisu potpuno poznate (naravno shodno izuzetnoj skupoći svega u Izraelu, svakako su nominalno više od naših lokalnih), ali je očigledno da se u tom smislu sasvim može porediti sa mnogim manjim evropskim (pa i domaćim/regionalnim) produkcijama. Ovo naglašavam zato što se često kao olakšavajuća okolnost manjkavosti ne-američkih serija, pogotovo onih sličnog zahtevnog žanra, često navodi nedostatak sredstava i uslova. Kvalitet scenarija i režije, kao i naravno svih ostalih elemenata (kamera, kostim, montaža, koreografija kaskaderskih borbi i pucnjava) i iznad svega celokupne glumačke podele, zaista su na jednom neverovatno visokom niovou. Stepen autentičnosti, kako na nivou priče, tako i vizuelno (izgled junaka, kostim, lokacije, realizacija akcionih scena) teško da ima premca, pri čemu govorimo o više desetina epizoda tokom nekoliko godina. 

Kada se radi o osetljivoj temi kao što je izralesko-palestinski sukob, naravno da se i pre gledanja serije prirodno nameće bojazan da li se radi o nekoj propagandi i zloupotrebi dramskog sadržaja u cilju forsiranja određenog društveno-političkog narativa. Ova serija apsolutno nije propaganda, naprotiv, ako promoviše ikakvu ideologiju to je pacifizam. Dokaz za to je verovatno i činjenica da je "Fauda" izuzetno popularna i gledana na tržištima arapskih zemalja, naravno ne samo zato što je veliki deo dijaloga (u sezoni 4 rekla bih čak nekih 70%) na arapskom a ne hebrejskom, već pre svega zbog iznijansiranog prikaza obe strane i odsustva demonizacije bilo kojih učesnika u sukobu. Štaviše, ovde imamo situaciju da su mnogi likovi "neprijatelja" prikazani u izrazito empatičnom i humanizovanom svetlu, kao i da su likovi "naših" često vrlo kritički analizirani uz eksponiranje svih njihovih problema i mana. Svaka sezona, a naročito ova  poslednja (nema još zvaničnih informacija da li će se serija snimati i dalje - nadam se da hoće! ), imaju izuzetno uzbudljiv i zanimljiv kraj, odnosno finala koja ostavljaju otvorene mnoge mogućnosti, ali nažalost i poentiraju porukom da klasični "happy end" ili neko jednostavno razrešenje nije moguće u realnim okolnostima koje vladaju. Suptilno provlačenje arhetipskih, istorijskih, religijskih ali i mitskih motiva, sprovedeno je na vešt i prirodan način što daje seriji još jedan sloj dubine i zanimljivosti.

Kao što sam rekla, "Fauda" je spoj izuzetno precizne i temeljne sociološko-psihološke studije jednog izuzetno teškog (nažalost možda i nerešivog) problema sa jedne, i neverovatno atraktivne  uzbudljive akcione drame sa druge strane. Ne mogu dovoljno da vam preporučim koliki je ova serija MUST SEE, zato i ne želim da dužim sa ovim prikazom da biste što pre počeli da gledate. Sve sezone dostupne su na Netflixu (mada napominjem da na nekim stranim tržištima to nije slučaj, pa ekipo iz dijaspore, proverite ko je u vasoj zemlji kupio prava za prikazivanje!)

P.S. moja draga drugarica Marija Vićić imala je čast i privilegiju pre nekog vremena da napravi jedan ekskluzivni telefonski intervju sa Liorom Razom, pa bacite pogled šta ovaj car ima da kaže!





Comments

Popular Posts