LES TROIS MOUSQUETAIRES: D'ARTAGNAN

 Redovni čitaoci ovog bloga već su primetili da imam poseban afinitet prema francuskim sadržajima, najviše zbog njihove estetike koja je uvek bez greške, a zatim i izvesne nepretencioznosti koju stvarno treba ceniti. Danas nam je tema novi francuski film "Les trois Mousquetaires: D'Artagnan" koji se nedavno pojavio u našim bioskopima. Odmah je najavljen (i koliko sam shvatila zapravo već i snimljen) i istoimeni nastavak "Milady" koji stiže već krajem ove godine.

Legendarni roman Aleksandra Dime o musketarima na filmske i TV ekrane prenesen je neverovatnih pedesetak puta, širom sveta i to tokom više od 120 godina - od animiranih filmića za decu (btw trenutno je u bioskopima jedna takva verzija sa životinjama junacima!) pa sve do blokbastera sa holivudskim zvezdama. Gotovo da svaka generacija mora da ima svoje musketare, interpretirane u duhu svog vremena. U ovom slučaju imamo film za 21. vek koji u punom sjaju demonstrira sposobnost evropske kinematografije da drži korak sa Holivudom, bar kad je reč o production values i zanatskom/tehničkom kvalitetu izvedbe. Kompletna art direkcija kao i izuzetno dobro realizovane scene borbi zaista ne zaostaju ni najmanje za vruhnskim holivudskim spektaklima. Ono što pravi razliku (u korist Francuza!) je izvesna lakoća i odustvo iritantnog over the top pristupa koji često pokvari utisak kada se radi o američkom čitanju istorijskih tekstova. Ipak, važno je naglasiti da ovde ipak imamo posla sa jednim vrlo patriotskim diskursom, tačnije, primećuje se nastojanje da se da na značaju bogatstvu, pa i izvesnoj gradnioznosti francuske istorije, što je deo napora koji mnoge velike evropske nacije ulažu u borbi protiv sveopšte amerikanizacije i anglofonizacije. Tako na par mesta imamo neironične pokliče "Za boga, kralja i Francusku!", plus je jedini junak koji je Britanac - prikazan kao priličan moron lol. Glumačku ekipu predvode dve internacionalne zvezde - Vincent Cassel (Athos) i bilingvalna Eva Green (Milady), simbol prelepih negativki. Što se tiče scenarija, mislim da treba uzeti u obzir da u Francuskoj bukvalno svako dete poznaje ovo štivo, pa su za savremenog internacionalnog gledaoca neke stvari možda za nijansu suviše podrazumevane, ali i bez predznanja o Diminom romanu i/ili o francusko-engleskoj istoriji, film se može sasvim lepo pratiti. U vizuelnom smislu osim što izgleda odlično, film potencira realističan pristup, pa su tako svi  prilično prljavi (u to vreme to i jeste bio slučaj), Pariz je kontrapunkt arhitektonske grandioznosti i odvratnih blatnjavih ulica bez kanalizacije, a mnogi junaci su prikazani fizički neulepšano, što takođe daje autentičnost. Jednu od glavnih junkinja i  simpatiju naslovnog junaka D'Artagnana, igra mlada glumica alžirskog porekla Lyna Khoudri, međutim njen fizički izgled nije eksplicitno neevropski, tako da nemamo momenat a posteriori izmišljenog etničkog diverziteta u (pred)kolonijlanom vremenu, kao što se to dešava u poslednje vreme u nekim američkim ostvarenjima. Pomenuti momenat elementa francuske meke moći koji svakako postoji, provučen je sasvim nenametljivo, da ne kažem nonšalatno, a ceo film odiše izvesnom simpatičnom romanesknom naivnošću naracije, što čini film ne samo suštinski vernim literarnom predlošku već i dopadljivim i prihvatljivim za dosta široku publiku.

Film sam pogledala u bioskopu, u društvu (naše) dece koja su igrom slučaja vrlo verzirana i zaintersovana za francusku književnost/istoriju pa su gledala sa pažnjom i uživanjem, ali i neke druge dece sličnih godina koja su sve vreme glasno pričala, dosađivala se, ometala i ponašala totalno kretenski što je donekle kvarilo ugođaj. Iskreno, nekad mi je draže da gledam sadržaje čak i na svom 13' kompjuteru (znam, jeres lol) ali u miru i tišini, nego na velikom platnu u tehnički izvrsnom bioskopu ali sa komšijama gledaocima koji su van kontrole i uporopašćavaju utisak. Od mene puna preporuka za gledanje filma, realno mogu i deca od 10 godina naviše. A ako ste ljubitelj kvalitetnih kostimiranih sadržaja, volite istoriju, ili ste bar malo frankofil u srcu - ovo je must see za vas!



Comments

Popular Posts