OBSESSION

Ni sama ne znam što sam pustila ovu seriju o kojoj ništa nisam čitala unapred, valjda volim sadržaje iz engleske više srednje klase i njihove nazovi ljubavne drame u lepim londonskim stanovima. Već tokom prve epizode nešto mi se učinilo poznato te sam brzo skapirala da se radi se rimejku poznatog (i odličnog!) filma "Damage" iz 1992. godine koji je režirao legendarni francuski reditelj Louis Malle a glume Jeremy Irons i Juiliette Binoche, oboje tada u jeku svoje slave. Oba sadržaja su bazirana na romanu "Damage" autorke Josephine Hart.
 U vreme kad je originalni film nastao, žanr erotski triler bio je u punom zamahu, setimo se još nekih naslova iz tog vremena - hitovi "Fatal Attraction" (btw upravo otkrih da i za ovo napravljena rimejk serija koja izlazi za koji dan!), "Basic Instinct", "Presumed Innocent" ili kultni film "Unfaitfhful" (kod nas preveden kao "Neverna žena", nastao nešto kasnije ali na istom idejnom tragu). Iako navedeni filmovi imaju izraženiji motiv trilera odnosno krimi zaplet, dok "Obsession" odnosno "Damage" ostaju više u domenu čiste erotske drame, za sve se može naći zajednički imenitelj a to je da se dešavaju u miljeu više srednje klase, gde junaci dovodeni u erotsko iskušenje ulaze u vrlo intenzivne (vanbračne) afere, da bi uskoro bili za to kažnjeni i to prilično drastično/surovo. Čini mi se da u poslednje vreme ovaj tip filmova nije bio toliko popularan (mada evo vidimo dva rimejka u istoj godini!), možda i zato što su premise ovog žanra u suprotnosti sa danas aktuelnim vrednostima i uzusuma (pa i zakonima), te ideja o vatrenim aferama na poslu ili sa slučajnim poznanicima nekako deluje teže zamislivo i manje realno nego devedesetih. Ono što je meni uvek bilo fascinantno je da ti filmovi s jedne strane kapitalizuju na erotici i  glorifikuju  uzbudljive zabranjene/tajne ljubavne (mada realno više seksualne nego emotivne) veze, da bi zatim plasirali vrlo jednoznačnu i oštru poruku da je takvo ponašanje apsolutno nedopustivo i da se svako ko se u tako nešto upusti može nadati kazni i to ne onoj očekivanoj tipa razvod već doslovnom odlasku u zatvor, mentalnoj bolesti pa čak i smrti. U slučaju ove serije (i pomenutog filma) kazna nije zakonska (jer i nema kriminala), već je možda i gora - smrt nevine osobe i neizreciva patnja naneta drugim ljudima.
Za one koji nisu gledali "Damage" - zaplet serije je baziran na činjenici da veoma uspešni sredovečni hirurg (Richard Armitage), otac mladog i perspektivnog sina (Rish Shah) iz čista mira započinje aferu sa njegovom verenicom odnosno svojom budućom snajom (Charlie Murphy). Neću spojlovati kako se priča razvija ali jasno je da takva situacija teško može da donese neki happy end. Moram da naglasim da postoji razlika u samom kraju, odnosno epilogu koji je po mom mišljenju daleko bolje rešen u starom filmu nego u aktulenoj seriji, gde je čak i ostavljen neki potpuno suvišni  prostor za potencijalni nastavak priče. Ako nastavimo sa poređenjima, stari film je imao daleko jači casting - Binoche je bila uverljivija kao tajanstvena ljubavnica, a Jeremy Irons užasniji i ljigaviji nego Armitage koji ovde ostaje u ključu prilično zgodnog ali mutavog lika kome se sve skoro pa slučajno dešava. Sam razvoj njihovog odnosa takođe je bolje razrađen u starom filmu dok se ovde dosta toga desi prebrzo ili nedovoljno uverljivo. U novoj seriji uneti su obavezni elementi inkluzije i reprezentacije, pa je tako supruga glavnog junaka sada azijskog porekla (glumi je odlična Indira Varma, jedna od najprominentnijih britanskih glumica indijskog etniciteta i naravno GoT alumnistkinja iz Dorne:)), pri čemu joj je bizarno ostavljeno ime Ingrid (?!), a njena familija je potpuno lišena bilo kakve etničke/kulturalne specifičnosti osim u fizičkom izgledu, što je prilično glupo. Tu je i mlađa ćerka koja je ovaj put lezbejka iako ni to nema nikakvog uticaja na priču niti pravi neku razliku u odnosima likova. Erotske scene dosta su uzdržano realizovane (serija ima PG 16 ali realno je i blaža od toga), s tim da su neke na ivici blamantnog/smešnog dok su ostale na nivou nekog malo edgy modnog editorijala. Naravno da su enterijeri super jer su junaci bogati i žive u Londonu odnosno fensi countryside imanju u okolini, a za pohvalu je i frizura glavne junakine Anne (ipak oprez, don't try at home šiške na loknastu kosu!)
Ova mini serija (ima samo 4 polusatne epizode) dostupna na Netflixu, pogodna je za potpuno neobavezno bindžovanje. Možda će vam izazvati krindž (takav utisak imali su izgleda mnogi gledaoci pa serija ima vrlo loše ocene), ali mislim da je zapravo sasvim ok ako hoćete da jednostavno odmorite mozak uz nešto relativno zabavno, dosta nepretenciozno a ipak ne tako loše realizovano. Ukoliko želite da svoje vreme trošite isključivo na vrhunske sadržaje - onda ovo svakako nije za vas, preskačite! 
Ko je gledao, kakvi su utisci? I da li vam fali ovakvog žanra ili mislite da bolje da se ne vraća?


Comments

Popular Posts