INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

Evo jednog filma o kome nisam sigurna šta da mislim. Za početak, kao GenX-erka, naravno da sam veliki fan Indiana Jones serijala, a za njegov drugi deo "Indiana Jones and the Temple of Doom" mislim da je pravo remek delo i jedan od najboljih avanturističkih filmova svih vremena. Legendarnu uvodnu sekvencu tog filma (u kojoj je Steven Spielberg režirao svoju suprugu glumicu Kate Capshaw) čak smo i izučavali na časovima režije. Već četvrti deo Indiana Jonesa pokazao se kao prilično problematičan, pa sam najavu ovog petog dočekala sa skepsom. Ipak, red je bio da se pogleda, ako ništo drugo zbog slavnog minulog rada, a naravno doprinela je i čnijenica da glavnog negativca tumači predivni Mads Mikkelsen. I, kako je ispalo?

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" je prilično solidna nostalgična zabavna avantura, ali zaista mi nije baš jasno zašto je taj film uopšte snimljen. Za početak, ovo je prvi Indiana Jones kog nije režirao Spielberg, ali je njegov rediteljski stil prilično dosledno ispraćen i iskopiran i to mislim u najpozitivnijem smislu. Reditelj James Mangold (autor "Walk the Line", "Girl Interrupted", "Wolverine", "Logan" i još nekih odličnih filmova) u potpunosti je prilagodio svoj stil Spielbergovom i uradio film u jednom nostalgično-retro stilu, sa sve CGI efektima koji deluju namerno "staromodnije" i duhom koji više odgovara kasnim osamedesetim godinama prošlog, nego ovom veku.  Glumačka ekipa je prilično impresivna - osim Harrison Forda i pomenutog Mikkelsena, tu su i britanska zvezda - glumica i autorka Phoebe Waller-Bridge kao i Antonio Banderas u simpatičnoj sporednoj ulozi. Početak filma odmah donosi jedan krindž momenat a to je digitalno "podmlađivanje" Forda (kao i Mikkelsena, ali kod njega ipak manje drastično) kako bi se dočarao događaj iz prošlosti. Videti Forda kao opet mladog i u punoj snazi je bizarno i pomalo tužno. Kada radnja skoči u vremenu, Ford se pojavljuje u svom realnom obličju a to je jednog deke u poznim godinama. Očekivala sam da će scenario biti drastičnije prilagođen činjenici da je glumac a time i njegov lik zaista vrlo star, ali autori su ipak odlučili da zadrže mnoštvo akcionih scena pa je dosta bizarno gledati vratolomije jednog toliko vremešnog čoveka. Priča prati isti obrazac - Indiana sa sidekick pomoćnicima nadmeće se sa nacistima oko toga ko će ugrabiti vredan drevan istorijski artefakt koji navodno ima i magične moći. Posle Zavetnog kovčega i Svetog grala, sada je red na starogrčki artefakt - Antikythera mehanizam koji je navodno napravio slavni matematičar Arhimed. Inače je zabavno da na samom početku filma imamo jedno malo navođenje na pogrešan trag i pomislimo da će tema biti legendarno Longinovo koplje - podsetimo se da je potraga za tim artefaktom motiv i u domaćoj seriji "Senke nad Balkanom". 

Iako se veći deo radnje dešava 1969. godine (astronauti su upravo sleteli na Mesec), motiv zlih nacista koji su ovaj put u izvesnom dosluhu sa CIA i američkom vladom, ostaje prilično nerazrađen odnosno slabo je prilagođen vremenu, pa se percipira kao ustaljeno opšte meste kome ne treba pridavati preveliki značaj. Nostalgija za starim vremenima, ali pre svega za zlatnim dobom "novog Holivuda" na kome su stasale generacije današnjih filmskih i TV autora, najveći je adut ovog filma, ali na žalost sve ostaje u jednom prevashodno formalnom domenu, bez suštine i dubine. Ovaj film se zato percipira kao neka imitacija, kvalitetna ali ipak potpuno neautentična i zbog toga moram reći - prilično nepotrebna. Naravno postoji i sloj filma koji predstavlja izvesno zatvaranje ili epilog celog serijala, ali nažalost taj nivo priče je usiljen i nekako veštački ubačen, plus daje filmu neki gorko-slatki kraj koji opet ne znam čemu služi, sem možda kao neka vrsta oproštaja od Harrisona Forda, dok ga još uvek služi zdravlje i može da snima.

Da li da trošite vreme i novac i odete u bioskop? Možete ali i ne morate. Ako ste fan nekog od glumaca i fali vam malo old-skul neopeterećujuće simpatične avanture - što da ne! Ali ako očekujete nešto mega zanimljivo ili mislite da postoji šansa da pokvarite svaoj stari utisak o Indiana Jonesu kao legendi - možda ipak da preskočite.

Ako je neko gledao, javite utisak!




Comments

  1. Uf ... kako da pocnem ...

    Hi, I'm JK and till now I haven't watched any of the Indiana Jones movies!

    (i sad umesto HI JK - svi cute sokirani)

    ... I ovaj mi se veoma dopao ... straight fw prica... film kao nekad bez kompikacija.....vodila sam decu, koja su gledala prva 2/3 filma .. ovaj im je na momente mnogo komplikovan ...

    Preporuka za sve koji su postovaoci IJ fransize

    PS Odlican blog kao vodic

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala! i obavezno pogledajte ostale IJ :)))))

      Delete

Post a Comment

Popular Posts