3 BODY PROBLEM

 O ovoj SF seriji saznala sam prvo iz jedne urnebesne kritike kolege Pedje Ličine, posle koje sam zaista morala da je pustim. Odmah mali disclaimer, kao i uvek kad je u pitanju adaptacija - knjigu (iz 2006, autor je kineski pisac Liu Cixin) nisam čitala niti to planiram, ako neko jeste - podelite pliz zapažanja u odnosu na ekranizaciju, a ovaj prikaz se odnosi isključivo na Netflixovu seriju. 

Ono što prvo pada u oči je da iza nje stoje ko-kreatori jedne od najvećih serija svih vremena - The Game of Thrones - David Benioff i D.B.Weiss, reditelj nekolicine epizoda je takođe GoT veteran Jeremy Podeswa, a i u samoj podeli susrećemo nekolicinu GoT alumnija (Liam Cunnigham, Jontahan Pryce, John Bradley) kao i Marvelovca Benedicta Wonga. Osim ovih dragih poznatih lica, odmah zapažamo i jedan (čak i za Netflixove standarde) vidok stepen diversity podele, pa su tako ovde junaci (uglavnom Britanci) svih rasa i etniciteta, što doduše ima i simboličkog smisla jer ceo zaplet je baziran na borbi svekolikog čovečanstva/Zemljana protiv pretnje koja dolazi iz svemira. SF premisa je zanimljiva iako ne potpuno originalna - Zemljani uspostavljaju komunikaciju sa bićima iz svemira ali se taj dijalog pretvara u opasnost od invazije sa kojom se ljudi suočavaju (iako će ona desiti tek za par vekova) i u napore da se planeta odbrani. U prvim epizodama imamo paralelna dešavanja iz prošlosti (gde se naravno neštedimice pljuje po zlim kineskim komunistima - jer kako drugačije!) i aktuelne slučajeve neobjašnjivih smrti vodećih naučnika fizičara. Grupica kolega/drugara sa Oksforda koji su u međuvremenu krenuli različitim životnim putevima, okuplja se posle smrti drage profesorke i tu kreće lavirint emocija, avantura i neočekivanih obrta. Na zabavnom nivou, ova serija je solidna ali ne i izvanredna, neki momenti su rešeni veštije od drugih a likovi su uglavnom prilično živopisni. Osim potpuno apsurdnog castinga meksičke lepotice Elize Rayne koja izgleda (i ponaša se!) kao sve drugo osim naučnica, ostali junaci osim etničke različitosti donose i relativno zanimljive back stories i međusobne emotivne odnose. Meni je ubedljivo najbolji utisak ostavio Benedict Wong (inspektor/agent Da Shi), koji osim genijalnog kontrapunkta azijskog izgleda i mančesterskog mentaliteta nosi izvesnu toplinu i šarm blago raspalog britanskog detektiva/obaveštajca kakve volimo da gledamo već decenijama. Odličan utisak ostavlja i mlada Zine Tseng (igra kinesku naučnicu Ye u mladosti). Rediteljski, postoji izvesan nesklad između nekih prosečno odrađenih i drugih zaista uzbudljivo realizovanih scena (recimo tragična automobilska nesreća u poslednjoj epizodi), ali ukupni utisak je sasvim pristojan.

Ukratko ovo nije must see serija - najviše zato što nekako nit smrdi nit miriše, odnosno ostaje u okvirima solidnog visokobudžetnog Netflix kalupa a nažalost propušta da ode za par koraka dalje (a bilo je prostora!) i otvori mnoga zanimljiva naučno-filozofsko-društvena pitanja. Ovde pretpostavljam da knjiga to možda nudi - ispravite me ako grešim! Kao neobavezna zabava, pogotovo za SF fanove - sasvim ok, ali ako ste tanki sa vremenom i niste prevelik ljubitelj žanra, bolje preskočite.

Ko je gledao (ako niste Ličina) - javite kako vam se čini!



Comments

Popular Posts