DESPICABLE ME 4

 Pošto je ovo leto odlučilo da od nas napravi morloke koji moraju da žive u zatvorenim zamračenim klimatizovanim prostorijama, bioskop je stvarno dobra ideja! Ali da li je ovaj film dobar izbor?

"Despicable Me" dolazi nam po četvrti put (tačnije šesti, ako se računa da je su i "Minions" iz 2015. i 2022. deo iste franšize) i zaista je bilo veliko pitanje da li je moguće još jedan put ponoviti magiju i napraviti autentičan i zabavan film. Rotten Tomatos kritičari kažu ne, ali publika kaže da, sa skoro 90% pozitivnih kritika. Važno je odmah odlučiti šta očekujete od filma - ako je to neka dubina i širina, ili poučni efekat (kakav na primer ima "Inside Out"), verovatno ćete biti razočarani. U najnovijem nastavku. autori su odlučili da fokus bace na ono u čemu su i prethodni delovi bili najbolji - a to je haos i bezumlje ali na vrlo zabavan način. Gru kao porodičan čovek (a porodica je još malo i porasla!) nalazi se u opasnosti, te je prinuđen da sa celom familijom ode u ilegalu i živi kao običan američki tata iz provincije. Uz mnoštvo zabavnih refenrenci kako na realnost, tako i na druge popkulturne sadržaje, Gruova familija kao pokušava da se uklopi, a zapravo pitanje je dana kad će se vratiti u svoje sumanute avanture. Posle pomalo sporog uvoda, Gru i ekipa upadaju u novi haos, praćeni naravno Minionsima i većinu filma zapravo čini haotičan ali izuzetno smešan splet kretenskih dogodovština. Izobilje slapstick momenata i humora koji je na ivici debilnog (ali ipak jako smešan!) dovode do toga da se čak i odrasli gledaoci glasno smeju i guše kokicama. E da, važno je u bioskopu odbrati titlovanu verziju, kako biste uživeli u glasovnoj glumi Steve Carella (Gru), Will Ferrela (Maxime) i Sofije Vergare (Valentina) - ne znam kakva je domaća verzija, ali za ovu origanlnu garantujem LOL. Iako naglašavam da ovo nije film koji bilo šta ozbiljno tretira ili kritikuje, zabavan je momenat sprdnje sa malograđanskim standardima suburban bogataške populacije i svih stereotipa koji ih prate. Sam kraj filma donosi nam na kratko i ponovno okupljanje nekih od junaka iz prethodnih delova franšize. Jedan od glavnih elemenata zapleta zapravo se vezuje za nasleđe pop muzike pripadnika GenX pa bih rekla da je baš ta ciljna grupa (naravno u društvu njihove dece iz GenZ) možda ona koja će najviše uživati u ovom filmu.

Dakle, ako hoćete da odmorite mozak od vrućine i zamorne realnosti i dobro ismejete, "Despicable Me" je odličan izbor. Ako hoćete nešto potpuno drugo, uskoro vam pišem preporuku za jednu nimalo smešnu ali zato disturbing nemačku seriju.





Comments

Popular Posts