INSECURE & RAP SH!T

Šta ove dve serije imaju zajedničko i zašto o njima pišem zajedno?

Odgovor je Issa Rae, sve veća zvezda o kojoj će se tek pričati, pa da počnemo na vreme :).

Ova svestrana i talentovana afro-američka prelepotica bavi se glumom, pisanjem, režijom i produkcijom, a počela je kao online komičarka. Ima 37 godina, diplomka je čuvenog Stanford univerziteta, potiče iz srednje klase i rođena je Los Anđelesanka (jel se tako kaže?). Issa stoji iza obe serije, s tim da u "Insecure" i glumi glavnu ulogu, dok je u sveže završenoj "Rap Sh!t" samo iza kamere.

Talas serija koje na savremen, atraktivan i uglavno komičan način tretiraju život milenijalaca koji pripadaju manjinama u Americi, već je uveliko prisutan na globalnim mainstream platformama i doneo nam je par jako zanimljivih ostvarenja (već sam pisala o serijama "Mo" i "Ramy", a treba pomenuti i  prezabavni "Master of None"). Ovi mladi manjinci više nisu samo "živopisni" ukras i likovi zadati reda radi, već preuzimaju glavnu reč i vrlo autentično reprezentuju svoju kulturu, ali i lične izazove sa kojima se susreću. Naravno kad se radi o afro-amerikancima, filmovi i serije posvećene isključivo ovoj zajednici postoje već decenijama, ali obično su bile ili kopija "belačkih" sitkoma (najistakntiji primer bio bi "Cosby Show"), ili po pravilu smeštene u vrlo specifične svetove (obično kriminala i/ili muzike, a ponekad i kombinacja ta dva). Sada imamo malo drugačiji pristup (mada u "Rap Sh!t" se delimično radi o muzičkoj industriji), junakinje su pripadnice srednje klase, feministički orijentisane, samosvesne, izuzetno moderne/trendy i uglavnom sa prilično neskrivenim prezirom prema belcima. Svi u serijama su kul, lepi, bezobrazni i ne nameravaju nikome da se pravdaju. 

"Insecure" je priča o devojci iz L.A. koja se traži kako po pitanju karijere, tako i u privatnom životu, ima 4 sezone i nažalost u poslednjoj potpuno sklizne u neki SATC za crne milenijalke i ozbijno dosadi jednim-te-istim problemima "ko će koga" u romantičnom smislu, a humor i oštrica prvih sezona bivaju zamenjeni besmislenim fashion egzibicijama (dakle pošast SATC) i gomilom lepih glumaca i glumica (ovo nije zamerka LOL, samo konstatacija). Nadovezujući se na svoje komičarske početke, Issa Rae pogotovo u prvim sezonama uspeva da fino balansira samokritiku i samoironiju sa buntovnim i borbenim modernim feminisitičkim diskursom. Šteta je što ta energija vremenom splasne, ali i uprkos tome, serija je vredna pažnje sve do kraja.

"Rap Sh!t" je zabavna priča o dve drugarice koje žele da postanu rap zvezde u Majamiju. Dok je jedna samosvesna feministkinja koja piše angažovanu poeziju i ima dečka postdiplomca na Columbia univerzitetu i budućeg pravnika, druga je samohrana majka i trećerazredna šminkerka koja realno živi od svog "fans only" naloga na kome izvodi striptiz. Njihovo prijateljstvo i muzički projekat stalno nailaze na izazove, ali girl power momenat ženskog prijateljstva i odanosti uvek nekako pobedi. Prva sezona je završena dramatičnom scenom koja može biti dobar cliffhanger za novu sezonu, ali i igorak unhappy end ukoliko se odluče da je priča zaokružena.

U obe serije igra mnogo atraktivnih mladih i relativno nepoznatih glumaca. Osim Isse, u "Insecure" glavnu ulogu igra naš omiljeni srpski zet - Jay Ellis (nedavno se posebno proslavio ulogom u "Top Gun: Maverick") i stvarno mislim na većinu njih treba obratiti pažnju jer im se smeši ozbiljna karijera.

Osim prelepih i odličnih glumaca, druga stvar zbog koje zdušno preporučujem obe serije je muzika: obe serije imaju fantastične soundtrack-e na kojima ćete otkriti gomilu mladih i vrlo hip (posebno ženskih!) izvođača koji će vas oduševiti ukoliko se iole ložite na ovu vrstu muzike.





Comments

Popular Posts