SHE-HULK: ATTORNEY AT LAW

 Od ovog najsvežijeg Marvel uradka nisam imala nikakva visoka očekivanja, štaviše, pretpostavljala sam da će biti neka nebuloza, a glavni povod za gledanje je taj što je moja ćerka hard core Marvelašica pa sam joj pravila društvo svakog četvrtka. Na kraju prve (ne znam da li i poslednje - verovatno ne) sezone, moram da priznam da sam pozitivno iznenađena, ali ipak ne i oduševljena. 

Najveći razlog za gledanje ove serije (osim naravno lagane zabave i razbibrige i to u kratkom sitkomaškom formatu) je činjenica da je već prepoznatljivi meta-pristup koji Marvel u poslednje vreme forsira, ovde doveden na još viši nivo. U svim epizodama imamo "probijanje 4. zida", odnosno obraćanje junakinje gledaocima, dok u samom finalu sezone to odlazi još dalje i postaje zaista zabavno i vrlo auto-ironično - ne prema junakinji samoj - već prema Marvel studijima kao kompaniji i Univerzumu. To koliko se Marvel sprda sam sam sa sobom (podsetimo se i poslednjeg "Thora" o kome sam pisala) zaista je za poštovanje, mada moguće i da je ovakav pristup neophodan upravo da bi se predupredila nedobronamerna i potencijalno nekotrolabilna sprdnja drugih. Već sama ideja da je Hulk devojka i to advokatica je bizarijum sam po sebi i kad bi se išlo nekim neduhovitim putem, imali bismo totalnu nebulozu i to preko ivice dobrog ukusa. Ovako, sve je u domenu ironije/komedije i u tom žanru pristojno (nažalost ne i sjajno) funkcioniše. Sam zaplet je banalan i više služi kao podloga na koju se ređaju daleko zabavniji sastojci kao što su mnogobrojne reference i poveznice sa drugim pričama i junacima iz MCU. Glavna junakinja Jennifer/She-Hulk je eksponirana kao podvojen lik - izrazito sitna, neugledna i smušena u prirodnom obličju, a svemoćna i zanosna kad je promenjena u ženskog Hulka. Glumica Tatjana Maslani  (Tatiana Maslany) prilično je simpatična, ali nedovoljno "podvojena", odnosno njeni likovi se razlikuju fizički ali ne i suštinski. Neću spojlovati, ali u seriji se pojavljuje pregršt drugih Marvel junaka, neki reda radi a neki i sa bitnom ulogom u priči. Od sporednih likova meni lično show krade Titania, bizarna "superherojska influenserka" koju zaista šarmantno i duhovito tumači Džamila Džamil (Jameela Jamil). Ova glumica koju, osim pomalo iritantnog aktivizma na društvenim mrežama na svaku moguću temu, znamo najviše po ulozi u popularnoj komičnoj seriji "The Good Place", odlikuje se vrlo specifičnim fizičkim izgledom - izuzetno je visoka i krupna a istovremeno prelepa i zgodna, pa su jako zabavne scene u kojima ona (u svom prirodnom obličju) ima interakcije sa Jennifer u CGI formi She-Hulka, pri čemu razlika u stasu nije značajna. Osim influensera, serija usputno kači i razne wellness gurue, "healer"-e, ali i snobovske fensi advokatske firme, a naravno i toksične "mansplaning" muškarce, ali opet naglašavam, u jednom laganom i prevashodno zabavnom, a ne duboko kritičkom duhu. Da ne zaboravim još jedan meta biser, a to je scena u kome se jednom poznatom Marvel junaku spojluju ključni događaji iz serije "Sopranos" koju je upravo počeo da gleda.

Ovo je jedna zaista lagana, kids-friendly, pomalo naivno ali simpatično "girl power" obojena priča, koja ne donosi ništa epohalno i posebno kvalitetno, ali sa druge strane ne vređa inteligenciju niti se bavi teškim temama, te u tom smislu sasvim pošteno služi svojoj svrsi a to je zabava. Dakle, ako ste fan Marvela, ovaj put u umereno feminističko-komičnom duhu, možete je pogledati - a pogotovo ako imate tween/teen devojčice u familiji! Ovo zaista nije must-see, pa ukoliko jedva nalazite slobodnog vremena, bolje ga posvetite nečem bitnijem i kvalitetenijem. Serija je naravno dostupna na Disney Plus.



Comments

Popular Posts