THE BEAR

Približavamo se kraju godine, pa u narednim postovima planiram male rekapitulacije/preporuke šta pogledati tokom blagdana i raspusta. Ova serija, koju sam sa malim zakašnjem pogledala, mislim da će svakako ući u neki best of.

Ako ste fan kuhinjskih sadržaja, bilo da su to kuvarske emisije, bake-off takmičenja i slično, ili zabavne igrane serije tipa "Kitchen Confidential", ovo je za vas, ali napominjem, takođe i za sve one koji vole dobru old-skul dramu, lišenu ironijske distance i blaziranih forica. Momenat nostalgičnog lokal-patriotizma (ovaj put prema gradu Čikagu), meni je uvek jako drag, a ovde je dosta lepo i nenametljivo provučen. Po stilu i sadržaju serija me jako podsetila na "How to Make it in America", odličnu seriju koja je iz neobjašnjivih razloga doživela samo jednu sezonu. Ako se sećate legendarne špice te serije, gde su korišćene fotke našeg dragog druga Boogija, videćete da i u "The Bear" ima par slično rešenih sekvenci. Celokupna estetika je u duhu nekog šarmantnog nenašminkanog street stila, što je super, s obzirom da je i restoran u kome se sve dešava zapravo jedna autentična čikaška street food rupa, koju mladi chef Carmy (Jeremy Allen White, znamo ga naravno iz "Shameless") pokušava da spase od propasti. Zaplet je jednostavan - posle smrti starijeg brata (koji je bio narkoman i zaduživao se kod lokalnih gangstera), mladi kuvar koji je do tada radio po najprestižnijim svetskim fine-dining mestima (da, i u "Nomi" naravno, lol) nasleđuje restoran kao i celokupnu ekipu živopisnih zaposlenih koji su galerija manje ili više simpatičnih luzera. Ekipi se pridružuje i mlada ambiciozna afro-amerikanka Sydney (Ayo Edebiri) i njih dvoje pokušavaju da dovedu restoran u red, što naravno izaziva otpor i gomilu dramatičnih i/ili smešnih situacija. Atmosfera lokalnog hooda, gde se svi znaju još iz detinjstva, uporno se opire svepristunoj džentrifikaciji, što naravno ima i jedan širi, skoro pa simbolički smisao kritike današnjih velikih gradova koji postaju sve manje autentični i sve manje otvoreni za ljude koji nisu dobitnici liberalnog kapitalizma.

Jeremy Allen White uspeva da svojim talentom i izuzetnim šarmom nadomesti sve scenarističke manjkavosti svog lika. Njegovog lažnog rođaka i kolegu iz restorana glumi Ebon Moss-Bachrach, osoba koja stoji iza nekih od najiritantnijih likova u istoriji savremene televizije ("Girls", a nedavno i "Andor"). Ebon u ovoj seriji opet ima zavidan nivo nepodnošljivosti, ali njegov lik je zapravo možda najslojevitiji i najzanimljiviji od cele ekipe. Moram da primetim da ova serija ima izvanredan soundtrack, koji nije puka plejlista pesama koje su trendi ili se jednostavno svidjaju autorima, već zaista smisleno i promišljeno napravljen muzički izbor koji dopunjuje a ne opterećuje priču.

Možda najveći razlog što mi se ova serija dosta dopala, uprkos nekim manjkovstima kojih ima (pomalo klišeizirani zaplet, mala konfuzija u naraciji u nekim epizodama i izvesna nedorečenost nekih likova), je odsustvo cinizma i ironijske distance, već (uspeo) pokušaj realističnog i dobronamernog sagledavanja ličnih ali i drutšvenih problema sa kojima se (mnogi) susrećemo. A i kad je pogledate, sigurno će vam se bar malo kuvati :). Seriju možete pronaći na Disney+.


Comments

Popular Posts