WEDNESDAY

Ukratko: 

Feelgood, zabavno, simpatično, kids friendly, nepretenciozno i majstorski urađeno!

Malo duže:

"Wednesday", najnovije izdanje "Addams Family" serijala, skoro 60 godina posle premijere prve verzije, sa razlogom pobeđuje u rejtinzima i predstavlja jedan od najgledanijih Netflix programa ikad. Ovo je zaista redak primer visokokomercijalne serije kojoj se zaista nema šta zameriti - bukvalno sve je baš onako kako treba - počevši od prešarmantne mlade glavne glumice Jenne Ortega, preko živopisne art direkcije i lokacija (btw serija je većinski snimana u našem komšiluku - Rumuniji!) pa sve do vešto vođene krimi priče, koja se, iako malčice predvidiva, lepo gradi ka uzbudljivom finalu. Tim Burton, stari znalac, vrlo vešto prilagođava svoj stil zahtevima GenZ gledalaca, što je za svaku pohvalu.

Što se likova (i glumaca) tiče, za mene show krade direktorka Wheems, koju igra predivna Gwendoline Christie. Ovu caricu znamo naravno kao viteškinju Brienne of Tarth iz GoT, a nedavno smo je gledali u zanimljivoj ulozi Lucifera u seriji "Sandman" o kojoj sam već pisala. Gwendoline ima toliko specifičan izgled, tačnije ogromnu visinu a istovremeno eleganciju i ženstvenost, a ovde pokazuje i majstorsku glumu u duhu najbolje britanske dramske tradicije. Wednesday Addams (Jenna Ortega) takođe je savršen izbor kako po izgledu, tako energijom i izvesnim sassy bunotvnim stilom koji precizno i duhovito iznosi u svakom kadru. Njena sada već legendarna plesna sekvenca na školskoj žurci je samo jedan od hajlajta uspešno iznetog lika. Ništa manje simpatična je njena cimerka Enid (Emma Myers), koja sa puno topline i duhovitosti emituje svojevrsni "Legally Blond" vajb i čini savršenu partnerku i kontrapunkt glavnoj gloomy junakinji. Treća glavna učenica "Nevermore" škole je prelepa sirena Bianca (Joy Sunday) koja btw ima jednu od najlepših šminki u istoriji TV serija! Roditelji Gomez (Luis Guzman)  i Morticia Addams (Catherine Zeta-Jones) ovaj put su u drugom planu i pojavljuju se samo u dve epizode i mada je deo gledalaca primetio da im nedostaje izvesna hemija, meni su sasvim zabavni i verni originalno zamišljenim likovima. Simpatičan wink wink momenat je pojava Christine Ricci koja je i sama glumila Wednesday kao devojčica, dok je ovde u ulozi intrigantne profesorke Thornhill. Iako je skoro u svim serijama sa teenage tematikom normalno da glumci budu nešto stariji, ovde svi deluju zaista mladoliko i autentično (za razliku od recimo "Euphoria" ili nekada davno legendarnog "Beverely Hills 90210"). Kad smo kod likova, kako ne pomenuti "The Thing", odnosno oživelu ruku koju zaista genijalno "glumi" rumunski mađioničar Viktor Dobronatu.

Cela serija je svojvrsni crossover "Gossip Girl" i "Harry Pottera", sa elementima drugih prepoznatlivih teenage sadržaja, uključujici kultnu seriju "Gilmore Girls" na koju izuzetno podsećaju neke lokacije (gradići "Jericho" i "Stars Hollow" - nisu isti iako su fanovi pomislili da jesu!), naravno prilagođena aktuelnom GenZ svetonazoru. Ovde je važno naglasiti da su izvesne (očekivane) teme pa i elementi političke korektnosti ovde jako suptilno, pametno i prirodno uključene i potpuno neusiljene. 

Ne znam da li će ova serija ostaviti dugotrajniji pečat u pop kulturi, to ćemo tek videti (btw već je najavljena druga sezona, što je naravno bilo i za očekivati!), ali u najmanju ruku imamo dobar potencijalni pravac za zabavne (ali ne glupe i štancovane!) sadržaje koji podjednako lepo komuniciraju i sa našom nostalgičnom sredovečnom generacijom kao i sa vrlo zahtevnom i specifičnom GenZ publikom.

Najtoplija preporuka za gledanje, naročito ako imate neke klince u okruženju. Snap snap! 👌👌





Comments

Popular Posts