BLACK MIRROR S06

 Jako me obradovala vest da izlazi nova sezona kultne serije "Black Mirror", čija ranija izdanja (podsetimo se, premijera je bila davne 2011. godine!) su nam donela neke zaista antologijske epizode. Da li su očekivanja ispunjena?

 "Black Mirror" je serija o kojoj je mnogo pisano (zasluženo) jer je zaista pomerala granice, bilo da se radi o samom sadržaju (setimo se notorne epizode sa premijerom i svinjom) ili o formatu - u čemu je najdalje otišao specijal "Bandersnatch" iz 2018. gde je eksperimentisano sa interaktivnim pristupom, odnosno epizoda/film su bili u duhu "odaberi svoju pustolovinu" tj. gledalac je mogao da donosi odluke i shodno tome dobije različite scene/krajeve filma. Vešto igranje sa SF elementima koji su zapravo oštra kritika današnjeg društva doneli su jedan novi pristup i učinili ovu seriju izuzetno cenjenom i omiljenom. Ovaj put, autor odlučuje da ode u jednom drugom pravcu. Osim prve epizode ("Joan is Awful") - meni ubedljivo najuspelije - a koja ima elemente blagog SF, ostale su rađene u ničim izazvanom retro ključu. Zajedničko svima je igranje/parodiranje popularnih TV žanrova - od pervertiranog rijalitija koji koristi CGI da u realnom vremenu pravi personalizovane drame sa živim ljudima koje "glume" (manje ili više) slavni glumci, preko SF, true crime-a ili treš horora, sa sve meta-Netfliksom koji se pojavljuje kao izmišljena platforma "Streamberry" (pogledajte sajt, zabavno je!). Sve ovo možda zvuči jako interesantno ali u rezultatu nažalost nije. Nevolja je što je očito sav trud potrošen na osmišljavanje formalnih forica (koje opet nisu dovoljno inovativne ili šokantne), dok samostalni scenariji deluju kao da je pisalo dete u osnovnoj školi (užasne epizode "Mazey Day" ili "Demon 79"), ili malo talentovaniji gimnazijalac (nešto bolje "Loch Henry" i "Beyond the Sea"). Pojava nekolicine poznatih glumačkih lica kao što su Aaron Paul (ex "Breaking Bad") ili Myha'la Herrold (znamo je iz "Industry") kao ni zvezde Salme Hayek koja parodira samu sebe, nije uspela da nadomesti nedostatak kvalitetnog scenarija. Ukratko, sve deluje više kao parodija "Black Mirror"-a nego kao sam "Black Mirror". Ovo samo po sebi ne bi bilo problem da je dorađeno do jednog višeg/dubljeg nivoa, pogotovo znajući da je autor Charlie Brooker čovek koji stoji iza nekih odličnih komičnih/parodičnih sadržaja kao što je serijal o Philomeni Cunk (sa genijalnom komičarkom Diane Morgan) ili preduhoviti satirični pseudodokumentarci "Death to 2020" i "Death to 2021".  Ukratko, utisak posle ove sezone je da se Netfliks sprdao sam sa sobom, što je možda kul kao zamisao, ali na kraju nam je (opet) pružio jedan nedovoljno zanimljiv (duhovit, uzbudljiv, bilo šta...) sadržaj, a očekivanja su naravno bila visoka zbog minulog rada ovog autora i serije. 

Moja preporuka je da se pogleda prva epizoda "Joan is Awful" koja je zabavna, ostale komotno skip, osim ako ste hard core "Breaking Bad" fan - onda iz nostalgije za Jesseom Pinkmanom dajte šansu i epizodi "Beyond the Sea".

Ko je gledao, dajte utiske!



Comments

Popular Posts