YELLOWSTONE, 1883, 1923





Odavno sam odgledala sve emitovane sezone ove tri serije i dugo planiram da o njima pišem ali sve mi se čini da će jedan normalan blog biti premalo, tj. da će teško stati sve što imam da kažem. Zato ću za sad samo ukratko predstaviti ove serije, najviše da bih pomogla potencijalnim gledaocima da procene da li da se za njih odluče, a nadam se da ću u nekoj bliskoj budućnosti imati više vremena i za neki ozbiljniji rad na ovu temu!
Serije "Yelowstone", "1883" i "1923" zajedno čine univerzum Taylora Sheridana, jedne od najzanimljivijih autorskih pojava našeg vremena. Sheridan je bivši ne toliko uspešni glumac, trenutno aktivni kauboj i vlasnik ogromnog ranča a u međuvremenu je uspeo da stvori dva izvanredna filma ("Hell or High Water" za koji je dobio Oskar nominaciju, kao i "Wind River" za koji nije, a trebalo je - oba kao reditelj i scenarista), a takođe je scenario pisao i za oba dela poznatog filma "Sicario", kao i nekolicinu serija u produkciji Paramounta, koje su ukupno zaradile doslovno na stotine miliona dolara. Osim tri pomenute kojima se bavimo danas, Sheridan stoji i iza serija "Mayor of Kingstown", "Special Ops Lioness" i "Tulsa King", od kojih samo poslednju još uvek nisam pogledala. Ako ste već gledali "Yellowstone" ili "1883", onda ste i videli Sheridana - u YS glumi izvesnog Travisa (Teksašanina trgovca i dresera takmičarskih konja), odnosno u"1883" iskusnog kauboja Charlesa. Sheridan privatno izgleda bukvalno kao Travis, stvarno ume da tako jaše, plus govori/ponaša se prilično slično lol. Osim što je jako uticajan, Sheridanova karakteristika je da je izuzetno kontroverzan autor - stojim čvrsto iza stava da je on napisao neke od najboljih scena u istoriji filma/televizije, ali istovremeno i neke od najvećih krindževa i nebuloza koje smo imali prilke da gledamo u peak TV eri. Kako i zašto je to moguće? Jedno od objašnjenja je da Sheridan ima despotski pristup radu tj. da ga ne zanima šta saradnici misle, a evidentno je da je napravio toliki uspeh da su i producenti/finansijeri prestali da mu se mešaju u posao dok god im zarađuje sve te milione. Što se tiče gledalaca, ne mislim da Sheridan smatra da smo idioti, već nam daje jedan take it or leave it pristup, u kome svako subjektivno treba da proceni da li će prelaziti preko nekih neverovatnih nebuloza zarad radosti uživanja u onome izvanrednom što se nudi. Pošto je "Yellowstone" ubedljivo najpoznatija od ovih serija pa ćete verovatno prvo nju uzeti da gledate, odmah da kažem da će vas serija ili oduševiti ili ćete je ugasiti posle prve epizode. Mislim da je doslovno nemoguće YS gledati uz neki nja ili "može da prođe" utisak. 
U sve tri serije bavimo se familijom Dutton, koji su danas vlasnici jednog od najvećih rančeva u Montani, a otac porodice John (Kevin Costner - u svojoj životnoj ulozi imho) ujedno i lokalni moćnik donekle kontroverzan u ponašanju i vladavini. Savremeni Duttonovi su velika porodica, John je udovac, ima tri sina i ćerku (odmah ovde da naglasim: nema nikakve, ali baš nikakve veze sa "Succession", ne nasedajte na tu tezu jer nema veze sa mozgom!) a njihov životni stil kreću da ugrožavaju razne promene koje donosi progres, politika, kriminal, doseljavanje "rančera hobista" bogataša iz Kalifornije, kao i izvestan nivo sukoba sa lokalnom Native-American zajednicom. Serije "1883" (u pitanju je limitirana serija sa samo jednom sezonom) kao i "1923" (ona će imati više sezona, ali za sada je snimljena i emitovana samo prva), bave se istorijatom ove porodice i kako su oni uopšte došli u poziciju u kojoj su danas. Serija "1883" koja se bavi tegobnim pionirskim putovanjem preko cele Amerike, odnosno dolaskom Duttonovih u Montanu, ima specifičan lirski stil i dosta je različita od ostalih, snažno je obojena uticajem klasičnog vesterna i ima posebnu poetiku koja neće svakome leći (pa čak ni svim vernim fanovima YS), ali ja bih je preporučila jer je veoma neobična i donosi estetitku i stil koji se retko viđa u trenutno popularnim serijama. Što se tiče "1923", tu imamo tri paralelne priče: Prva je odlična i dešava se na samom ranču koji prvi put dospeva u opasnost opstanka, zvezde su vremešne legende Harrison Ford i Helen Mirren koji naravno briljiraju ( a tu je i divni britanski glumac Jerome Flynn koga znamo kao legendarnog Brona iz GoT), i da je na tome ostalo imali bismo jednu odličnu seriju skoro bez mane. Drugi važan storilajn (nadam se da će biti razrađen u narednim sezonama) vezan je za nedaće i patnje Native American zajedice što je inače Sheridanova dugogodišnja opsesija - ako vas tema zanima, pogledajte obavezno film "Wind River". Na žalost međutim, serija ima i treću narativnu liniju koja se bavi jednim Duttonom koji je - pazite sad - LOVAC NA LAVOVE U AFRICI. Sve vezano za njegove bizarne dogodovštine, ljubavni život i ceo životni stil je primer nečeg najgoreg i najbesmislenijeg što sam ikad gledala u jednoj high quality seriji. Priznajem da sam neke scene doslovno premotavala jer me obuzimalo susramlje od onoga šta se neironično odvija na ekranu.  Otkuda i zašto ovaj bizarni Hemingvejevsko-Hjustonovski trip u Sheridanovoj glavi, nije mi jasno ali potrudiću se da istražim! Dakle, "1923" preporučujem uz veliki oprez a svakako mislim da je najslabija od sve tri. 
Da se vratimo na "Yellowstone" - pošto ima čak 5 sezona (od kojih poslednju polusezonu još uvek čekamo i nadamo se da se desiti krajem ove godine mada zbog navodnog sukoba Costnera i Sheridana i nije baš sigurno) - bitno je reći da se kvalitet drastično menja uz ogromne uspone i padove, koji ponekad zaista zapadaju u krindž sličan ovome sa lavovima, ali zato imamo i mnogobrojne scene koje su zaista vrhunski napisane, odglumljene i snimljene. Posebnu bizarnost čini Sheridanov odnos prema ženama - naime on doslovno ne ume da napiše ženski lik ni da mu život od toga zavisi, ali to ga uopšte ne sprečava da ima gomilu junakinja i da im daje ogroman prostor (na prvom mestu kad se radi o Bettany "Beth" Dutton, ekscentričnoj Johnovoj ćerki mezimici, ali tu su i Native American snaja Monica, političarka Lynelle, kaubojka Teeter i još mnoge druge). Sve njegove junakinje su totalna nebuloza i nemaju gotovo nikakve veze sa realnošću, što paradoksalno nekad jezivo smeta a ponekad je zapravo zabavno i simpatično. Muški junaci su druga priča - mada i tu imamo ogromne razlike jer su neki zaista fantastično izbrušeni (u pisanju i glumi), a neki skica pa čak i karikatura.  Da se vratim na poređenje sa "Succession" - ovde je čitav pristup potpuno suprotan, autor ne kritikuje niti mrzi svoje junake niti se sprda sa njima. Ironijska distanca i cinizam ovde ne postoje ni u naznakama, sve je mrtvo ozbiljno i sa čestim izletima u pathos. Ideološki, ovu seriju često citiraju kao veliki comeback konzervativnog/republikanskog diskursa na mainstream televiziju, ali ne bih se sa time u potpunosti složila jer ono što Sheridanov svet predstavlja uopšte nije slika i prilika savremenih republikanaca, već jedna anahrona i nostalgična posveta potpuno drugom vremenu, te većina sukoba i dolazi od toga da junaci ne žele da se pomire sa promenama već tvrdoglavo brane neodbranjivi svet u kome žive a koji realno više (ne može) da postoji. Ono što je možda najveći hook ove serije je atmosfera i estetika koji su toliko majstorski dočarani da će čak i najtvrdokorniji urbani Evropljanin posle prve sezone da zavoli izgled i suludi kaubojski fazon koji se potpuno neironično promoviše i slavi. Ja sam na primer uzela da neironično opsesivno slušam soundtrack koji je naravno 90% country!
Pošto sam već dosta odužila, a da nešto ostane i za najavljeni ozbiljniji tekst, zaustaviću se ovde uz par zaključaka i preporuka. "Yellowstone" nije serija za svakoga, dajte joj šansu epizodu-dve i ili ćete se navući da gledate bez prestanka, ili ćete biti zgroženi. Da znate da na našem Netflixu trenutno postoje samo prve 2 sezone, ali sve ostale možete naći na Sky/Showtime, gde su i "1883" i "1923". Iako je hronološki "neispravno", mislim da treba gledati serije ovim redosledom: YS, 1883. pa 1923, s tim što ponavljam da je ova poslednja zaista malo bizarna i vrlo je moguće da ne izdržite do kraja. Ako vam se baš svidi Sheridanov autorski stil, najtoplije preporučujem filmove "Hell or High Water" i "Sicario" (ko nije još gledao), kao i odličnu seriju "Mayor of Kingstown" o kojoj sam pisala, a što se tiče serije "Lioness" ona će dobiti svoj blogić u bliskoj budućnosti.
Jako sam srećna što se o ovim serijama i Sheridanu konačno i kod nas priča i piše, pa naravno pozivam na diskusiju :)



Cole Hauser (Rip) i Taylor Sheridan (Travis) "Yellowstone"


Comments

Popular Posts