YOUR HONOR

 Ova Showtime serija iz 2020. prošla bi mi skroz ispod radara, zato hvala drugarici koja mi je otkrila i ubedila da pogledam. Nadam se da ću ubediti i ja vas, iako moram da napomenem da za sad nije dostupna na našem novom streaming servisu - Sky/Showtime, pa ćete je morati potražiti u sivoj zoni. U pitanju je rimejk izraelske serije "Kvodo" iz 2017. koju do sada nisam imala prilike da pogledam.

"Your Honor" je priča o sredovečnom sudiji iz Nju Orleansa koji nesrećnim spletom okolnosti dolazi u užasnu situaciju - da bi spasao život svog sina tinejdžera, mora da izneveri bukvalno sve u šta veruje, na prvom mestu pravdu i zakon, kojima je posvetio ceo život. Glavnu ulogu sudije Desiata tumači Bryan Craston, pa se naravno odmah nameće paralela sa kultnom serijom "Breaking Bad", u kojoj on takođe igra običnog "law-obiding" građanina - nastavnika hemije koji postaje kriminalac. Kao i u BB, i ovde se Crastonov lik izuzetno brzo i lako snalazi, pa uprkos očitim moralnim dilemama i unutrašnjoj patnji, zadivljujuće vešto rešava razne naizgled bezizlazne situacije u koje upada kroz vrtlog laži, neophodnih da bi zaštitio dete. Ulogu mladog sina Adama tumači Hunter Doohan, koga smo upravo gledali u seriji "Wednesday", a od ostatka cast-a izdvojila bih odličnog Michaela Stuhlbarga, koji i ovaj put igra svojvevrsnog demona (kao i u seriji "Dopesick") i šarmantnu veteranku Margo Martindale (skoro smo je gledali u seriji "Watcher", a meni je omiljena od izvrsne uloge u  "Americans").  Iako su neka scenaristička rešenja pomalo iskonstruisana i nategnuta, priča je uzbudljiva, smislena i solidno vođena. Zbog relativno sporog tempa imamo vremena da i bliže upoznamo junake, s tim da je lik sina Adama pomalo konfuzno obrađen tako da se svi njegovi (često nelogični) postupci opravdavaju traumom - gubitkom majke. Grad Nju Orleans ovde nije korišćen kao živopisna turistička destinacija (što se inače često dešava), već su zanimljivo prikazane različite strane tog grada uz sve prednosti i mane, sa razumevanjem i empatijom. Sama serija u određenim elementima podseća na film "Kum", što naročito dođe do izražaja na kraju, a zapravo i sama  premisa je zajednička - osoba koja svim srcem želi da živi pošteno i pravedno biva prinuđena na upravo suprotno. Ono što se meni svidelo je odsustvo ironijske distance, cinizma ili usiljenih comic relief momenata. Ovo je zapravo čista tragedija, a čini mi se da su takvi sadžaji danas sve malobrojniji i da je većina trenutno aktuelnih hitova među dramskim serijima primer totalne dominacije ciničnog/ironičnog pristupa (najbolji primeri su "White Lotus" ili "Sucsession"), i u tom smislu moram da priznam da iako serija nije ni u čemu posebno inovativna ili moderna, zapravo je osvežavajuća i zanimljiva.

Iako ovo nije must see remek delo, kao što sam rekla na početku, od mene preporuka za gledanje, pogotovo ako ste ljubitelj kvalitetnog dramskog old school pristupa, a naročito ako ste fan "Breaking Bad" i fali vam Walter White :)




Comments

Popular Posts