MISSION IMPOSSIBLE - DEAD RECKONING PART ONE

 U (lažnom) medijskom ratu između filmova "Barbie" i "Oppenheimer", najnoviji spektakl iz serijala "Mission Impossible" kao da je malo zakinut za pažnju i hajp, iako je istini za volju njegova marketinška kampanja trajala daleko duže - tačnije još od premijere prethodnog blokbastera "Top GunMaverick" kada je Tom Cruise objavio fascinantni BTS snimak svoje kaskaderske vratolomije. Iako su Nolan i Barbika ukrali šou ovog leta, sedmi deo serijala "Mission Impossible" naravno zavređuje punu pažnju, najviše u kontekstu svojvrsne kontraofanzive koju su bioskopi poveli u (naizgled izgubljenoj) borbi protiv strimera.

I, kako je ispala MI:7? 

Najveća prednost ovog filma je apsolutno odsustvo autorske pretencioznosti, odnosno činjenica da im na kraj pameti nije bilo da se prave da je ovo neka duboka mudrost ili filozofija, već je pošteno i zanatski izvanredno ostvarena namera - da se uradi jedan spektakularan i zabavan akcioni film. Ipak, priča dotiče i neke aktuelne zanimljive teme, pre svega opasnosti od AI tehnologije, ne u domenu neke nejasne paranoje, već vrlo konkretnog (i u realnosti utemeljenog) straha da se ove inovacije mogu lako zloupotrebiti (tačnije, da se to već događa). Sam početak filma pokazuje nam - koga drugog nego - Ruse i to u ultra-inovativnoj nevidljivoj nuklearnoj podmornici (setimo se da je ovaj motiv bio čest u nekim kultnim filmovima, kakav je pre svega remek delo "The Hunt for the Red October"). Rusi međutim nisu problem/zlikovac u ovom filmu, već je to nedefinisani AI "entitet" iza koga stoje nepoznate osobe koje naravno žele da zavladuju svetom. I onda kreće - akcija. Prvi (meni lično predug a time i pomalo dosadan) segment rezervisan je za sulude besomučne potere raznim automobilima po Rimu. Drugi ključni i daleko uspešniji akcioni segment nalazi se pri kraju filma kada Ethan Hunt (Tom Cruise) i njegova ekipica rešavaju situaciju u Orient Express vozu u pokretu. Sve vezano za realizaciju ovih scena je potpuni spektakl, sa sve duhovitim cartoonish momentima - tipa izbegavanja klavira koji preti da padne na glavu i drugih tipično komično-akcionim momentima. Kada se radi o likovima, suvišno je i naglašavati dominaciju Tom Cruisea u svakom smislu. Za početak, irealno je koliko dobro ta osoba (u svojoj šezdesetoj godini) fizički izgleda, zaista nas navodi da sumnjamo na uticaj neke vanzemljske ili sajentološke magije. Njegov lik je u doslednom Ethan Hunt ključu, nema nikakvih obrta ili razvoja u tom smislu, a isto važi i za nejgovu vernu ekipu (Simon Pegg, Ving Rhames). Ženskih likova je nekoliko i nema govora o nekom damsel in distress momentu, već su sve devojke otresite, hrabre, sposobne i kiskass junakinje. Meni je posebno simpatičan lik negativke White Widow koju igra odlična (i zaista prelepa) engleska glumica Vanessa Kirby (znamo je iz serije "The Crown" kao i po nominaciji za oskara za interesantnu dramu "Pieces of a Woman"). 

Film traje izuzetno dugo, gotovo puna 3 sata što mislim da stvarno nije bilo neophodno i da su neki delovi (pomenuta potera u Italiji) komotno mogli da se skrate, a važno je naglasiti da ne treba da očekujete razrešenje jer će se ono destiiti tek u drugom delu koji se tek snima (tačnije: trenutno ne snima, jer je zbog štrajka u Holivudu sve prekinuto). Da li da mu poklonite vreme: ja glasam za da, osim ako iz nekog razloga mrzite Tom Cruisea ili baš ne podnosite akcione filmove. Ovo drugo mogu da shvatim, ovo prvo ne!!! Svakako ako se odlučite, gledajte film u bioskopu a ne torent ili TV,  jer što bi rekao Martin Scorceze (za Marvel filmove doduše): "To nisu filmovi - nego vožnje u zabavnom parku!"

Ko je već pogledao, kako vam se svidelo?



 

Comments

Popular Posts