BEST OF - SERIJE, FILMOVI I KNJIGE ZA RASPUST I BLAGDANE

Mnogi ste me pitali ;) (LOL, stvarno neki jesu!) šta biste mogli da pogledate tokom ovih slobodnih prazničnih dana koji su pred nama, pa sam spremila malu rekapitulaciju proširenu nekim novim sadržajima. Nadam se da ćete među njima naći film, seriju ili knjigu po svom ukusu. 

Naravno ako imate neke svoje predloge pliz pišite u komentima!

Samo da naglasim ovde nema laganih Hallmark Xmas sadržaja jer ih mrzim LOL, a njih svakako možete naći na Netflixu i svuda drugde :)))

Što se tiče dramskih serija, mojih top 5 ove godine su:

- House of the Dragon  

- Severance 

- White Lotus S02 - o njoj nisam pisala jer svi drugi jesu, dostupna je na HBO (kao i prva sezona, za mene čak i bolja od ove aktuelne)

- Tokyo Vice 

- Andor

Ako ih do sad niste odgledali, moja najtoplija preporuka je da iskoriste slobodno vreme i nadoknadite propušteno! Ukoliko ste već svih pet pogledali, skrolujte malo kroz starije blogove jer sam ove godine pisala o preko 50 (tačnije 52!) serija, pa ćete sigurno naći neku koja vam deluje zanimljivo, a da vam je promakla.


Kad smo kod filmova, na blogu ćete naći 25 prikaza celovečernjih filmova, a kao favorite izdvajam:

- Top Gun Maverick - film godine, bez premca, trebalo bi od 1. januara da se nađe na Sky/Showtime platformi!

- Athena - evropski film godine, must see!

- Triangle of Sadness - malo prehajpovan za moj ukus, ali ipak film koji treba pogledati.

- Leto kad sam naučila da letim - feelgood dečiji domaći megahit koji možete pogledati početkom januara na RTS


Pored upravo pomenutog "Leta", evo još nekih sadržaja koji su super za gledanje sa decom:

- Pocrvenela panda  (Turning red) - pogotovo za devojčice, ali realno za sve :)

- Wednesday  - najbolja teenage serija godine!

- Wakanda Forever  (za malo strariju decu jer jako dugo traje)

- Slumberland - simpa feelgood dečiji film o kome nisam pisala, možete ga naći na Netflixu

- She-HULK Attorney at Law - nepretenciozno, kratko, simpatično!

- Uvek je dobra ideja napraviti sveobuhvatnu Star Wars hronološku retrospektivu, da se deca od malih nogu uče pravim tradicionalnim džedajskim vrednostima. Sve filmove i serije iz SW sveta imate naravno na Disney Plus.


Za kraj evo i par knjiga, svuda su neke akcije i popusti, taman možete da kupite poklon nekome ili sebi :)

1. Danci: Kopenhaška trilogija i Evropsko proleće. Obe knjige su must read!

2. Domaće: Estoril - šarmantna i zabavna knjiga, pogovo za ljubitelje istorijsko/špijunskih tema.  Prilika da se oprostimo od Dejana Tiaga Stankovića koji je na žalost nedavno preminuo.

3. Francuskinje: Lejla Slimani, knjige: Uspavaj me, U vrtu ljudoždera i Zemlja drugih. Napominjem ovo nije lagano ni feelgood tralala, već će vas malo iscimati da ne kažem potresti, ali zaista must read pogotovo ako volite savremenu (angažovanu) francusku književnost.

4. Klasika: Johnatan Franzen, Corrections. Trebaće vam malo više vremena, a ako vam engleski nije na baš odličnom nivou, da se ne biste mučili bolje uzmite prevod. Ovo je zaista kapitalno delo koje valja jednom u životu pročitati, pa su možda ovi slobodni dani dobra prilika

5. Non-fiction: Oliver Stone, Chasing Light (U potrazi za svetlom). Ovo je prvi deo njegove autobiografije, prezanimljiva knjiga koja zaista nije samo za kritičare, filmske radnike i entuzijaste, već jedna super napisana životna priča čoveka koji je stvarno preživeo i doživeo svašta. Dostupni su i original i prevod (nije težak engleski, piše dosta jednostavnim stilom). Ja ne mogu da iščekam kad će da izađe i sledeći deo, samo da nam Olivera posluži zdravlje!

Lepo se odmorite i uživajte u raspustu! 







Comments

Popular Posts